Едва 40 клиенти и 70 заявления на петата година от газификацията на Хасково

Хасково

40 административни, обществени и битови клиенти ползват природен газ в Хасково. Завяленията за присъединяване са близо 70. Това обяви директорът на хасковския офис на „Ситигаз България“ Илия Илиев.

Газификацията на града започна с първа копка в края на юни 2011 г. Газът до Хасково идва по тръба от Димитровград, а в града мрежата към края на миналата година е 12.5 км. През тази година са изградени още 2.8 км, като сега се работи върху други 1.1 км.

Към момента изцяло газифицирана е Източната индустриална зона. Едното трасе върви по локалното на бул. „Васил Левски“ в кв. „Орфей“, през ул. „Акация“, „Одрин“, „Средна гора“ до „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Любен Каравелов“. Втората част е от „Кауфланд“ по „Драгоман“, „Македония“, „Кресна“, „Цар Калоян“ до общината и „Велико Търново“.

Основната цел е тръбите да достигнат всички общински обекти, а битовите абонати в районите също да могат да се възползват от природния газ, уточни Илиев.

Цената на 1000 куб. метра газ е 628.73 лв. с ДДС, като от 6 месеца пада и сега е на нивата от 2003 – 2005 г. Таксата за присъединяване пък не е променяна от 10 г. и е 336 лв. с ДДС.

Междувременно стана ясно, че домакинствата могат да се възползват от Националната програма за ускорено газифициране с подкрепата на Международния фонд „Козлодуй“. Чрез нея могат да бъдат поети 20% от допустимите разходи за газификацията на всяко домакинство. Срокът е септември 2018 г. или до изчерпване на средствата.

От Община Хасково припомниха, че за новия отоплителен сезон 10 училища, детски градини и библиотеката ще минат на газ, а за следващата година се очаква това да стане факт за още 11.

Газ

4 коментара

    • Община Хасково не прави реклама на частна фирма, а приветства газификацията на повече обекти в гр. Хасково, защото всички ние дишаме изключително мръсния въздух от съществуващи инсталации на твърдо гориво!!! Колкото повече инсталации на природен газ, толкова по-малко въглероден диоксид и сажди във въздуха!

      • Точно си е реклама от страна на общината. Тая фирма обслужва само нея, защото не може да си оправи трасетата и да привлече частни клиенти. Да вземат да си направят нормална рекламна кампания по сайтовете. Да обяснят ползите, да привлекат клиенти, не да дават измислени пресконференции без да имат какво да кажат.

  • Към г-н Илиев аз имам две дипломи за газифициране и газова техника, но се налага да работя в съвсем друга свера.Въпросът ми е дали бих могъл да се реализирам при Вас?

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.