Хасково

Едва 40 клиенти и 70 заявления на петата година от газификацията на Хасково

40 административни, обществени и битови клиенти ползват природен газ в Хасково. Завяленията за присъединяване са близо 70. Това обяви директорът на хасковския офис на „Ситигаз България“ Илия Илиев.

Газификацията на града започна с първа копка в края на юни 2011 г. Газът до Хасково идва по тръба от Димитровград, а в града мрежата към края на миналата година е 12.5 км. През тази година са изградени още 2.8 км, като сега се работи върху други 1.1 км.

Към момента изцяло газифицирана е Източната индустриална зона. Едното трасе върви по локалното на бул. „Васил Левски“ в кв. „Орфей“, през ул. „Акация“, „Одрин“, „Средна гора“ до „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Любен Каравелов“. Втората част е от „Кауфланд“ по „Драгоман“, „Македония“, „Кресна“, „Цар Калоян“ до общината и „Велико Търново“.

Основната цел е тръбите да достигнат всички общински обекти, а битовите абонати в районите също да могат да се възползват от природния газ, уточни Илиев.

Цената на 1000 куб. метра газ е 628.73 лв. с ДДС, като от 6 месеца пада и сега е на нивата от 2003 – 2005 г. Таксата за присъединяване пък не е променяна от 10 г. и е 336 лв. с ДДС.

Междувременно стана ясно, че домакинствата могат да се възползват от Националната програма за ускорено газифициране с подкрепата на Международния фонд „Козлодуй“. Чрез нея могат да бъдат поети 20% от допустимите разходи за газификацията на всяко домакинство. Срокът е септември 2018 г. или до изчерпване на средствата.

От Община Хасково припомниха, че за новия отоплителен сезон 10 училища, детски градини и библиотеката ще минат на газ, а за следващата година се очаква това да стане факт за още 11.

Газ

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Овъргаз
Овъргаз
19.07.2016 17:19 17:19

Община Хасково прави реклама на частна фирма!? Някой май е лапал тези дни!

Аз
Аз
19.07.2016 20:21 20:21
Отговор до  Овъргаз

Община Хасково не прави реклама на частна фирма, а приветства газификацията на повече обекти в гр. Хасково, защото всички ние дишаме изключително мръсния въздух от съществуващи инсталации на твърдо гориво!!! Колкото повече инсталации на природен газ, толкова по-малко въглероден диоксид и сажди във въздуха!

Анонимен
Анонимен
19.07.2016 20:47 20:47
Отговор до  Аз

Точно си е реклама от страна на общината. Тая фирма обслужва само нея, защото не може да си оправи трасетата и да привлече частни клиенти. Да вземат да си направят нормална рекламна кампания по сайтовете. Да обяснят ползите, да привлекат клиенти, не да дават измислени пресконференции без да имат какво да кажат.

Газ
Газ
19.07.2016 18:56 18:56

Към г-н Илиев аз имам две дипломи за газифициране и газова техника, но се налага да работя в съвсем друга свера.Въпросът ми е дали бих могъл да се реализирам при Вас?

Back to top button