Хасково

Очакват пик на ентеровирусите в жегите, заразите от кърлежи също нагоре

Притесненията си от зачестяването на болни, повалени от ентеровируси в жегите, сподели на пресконференция в Хасково главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Специалистът предупреди, че сега в Барселона има взрив от азиатски ентеровирус, който е много агресивен и от него са заразени 100 деца, 1/5 от които са в интензивния сектор, но за щастие няма смъртни случаи и усложнения.

Предстои на болниците и РЗИ в страната да бъде разпоредено при съмнителни пациенти да изпращат проби за анализ в Центъра по заразни и паразитни болести.

Отделно, влажната пролет и високите температури са довели до увеличаване с 25 – 30% на кърлежопреносимите заболявания. Подобна е ситуацията и с комарите. Д-р Кунчев заяви, че въпреки пръсканията заради заразния нодуларен дерматите, общините трябва да организират свои кампании за дезинсекция.

Д-р Кунчев очерта и заплахите за общественото здраве извън границите на България. Той посочи, че сега в Ангола и Конго има епидемия от жълта треска, но тя се пренасяла с комари, каквито нямало в България. За Зика специалистът каза, че са регистрирани близо 800 случая в Европа, но те протичат леко, а опасността е основно за бременните жени. Тигровият комар, който може да пренесе вируса се срещал по река Марица и Южното ни Черноморие.

По отношение на заболеваемостта при мигрантите д-р Кунчев каза, че се срещат единични случаи на Хепатит Е и малария.

Днес в РЗИ-Хасково се проведе национална среща по проект за засилване на координацията за здравен отговор при зарази, свързани с мигранти, в която имаше и международно участие.

Среща

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Lubopit
Lubopit
01.07.2016 23:34 23:34

Kakvo e enterovirus?

Анонимен
Анонимен
14.07.2016 12:36 12:36

Това е вирус, който влиза в тялото през стомашно-чревния тракт и вирее там, понякога преминава в атака на нервната система.

Ентеровирусите са малки вируси, които са съставени от рибонуклеинова киселина (РНК) и белтък.

Някои от ентеровирусите причиняват само банална настинка, други имат по-силно изразени стомашно-чревни симптоми, а трети водят до тежки усложнения.

Back to top button