Регион

Вкопават 50 км електропроводи в защита на Царския орел

Близо 50 км електропроводи ще бъдат вкопани в земята до края на 2016 г. в общините Елхово и Тополовград като част от проекта на EVN България Електроразпределение и Българското дружество за защитa на птиците (БДЗП) в защита на Царския орел, съобжават от дружеството.

Мярката цели намаляване на смъртните случаи на птици, причинени от контакт с въздушна разпределителна мрежа, като в същото време се намалява и риска от аварии и неудобства за клиентите. Развитието на проекта, който цели опазване на застрашения вид царски орел, беше дискутирано на проведения в началото на юли 2016 г. четвърти съвместен Управляващ комитет.

Допълнително през 2017 г. по този етап на проекта ще се изгради 27 км от т. нар. ПАС система (нови изолирани проводници по цялата дължина). По този начин изцяло се премахва рискът от токови удари, причинени от едновременен контакт на птици с проводници под напрежение и заземени части на поддържащите стълбове. От друга страна обновяването на мрежата ще допринесе за по-голяма сигурност на електрозахранването за целия район.

Общата стойност на проекта е близо 4 млн. евро, като дейностите се изпълнят за срок от 5 г. до 2018-а.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button