Регион

Масова сеч над Сърница разбуни духовете

За масова сеч в гората над минералбанското село Сърница сигнализират в социалните мрежи. Снимките предизвикаха бурни реакции и много коментари. Има и изображения от Google Earth на същия район, на които ситуацията изглежда подобна.

От пресслужбата на община Минерални бани заявиха за Haskovo.info, че в случая става дума за санитарна сеч в общинска гора, която е в Натура 2000. Сечта е заложена в плана от 2014 г. и става въпрос за премахване на стари дървета в дъбови гори. Причината е, че отдолу са се захванали млади дръвчета, на които сега се дава поле за развитие.

Секат се „котли“ или петна от по 1 декар, които са разположени шахматно. Подобна била ситуацията и около връх Аида.

От общината обясниха, че това е рутинна процедура, извършвана от горските на 20 – 30 г. Така се постига правилно развитие на гората, в която да има млади и стари дървета, като не се дават пари за фиданки за залесяване, а се използват тези, които са се прихванали по естествен път.

Вече е извършена и проверка от Изпълнителната агенция, като резултатите ще бъдат обявени малко по-късно. Възможно е да се окаже, че няколко дървета са отсечени над планираното за да се отвори място за работа, допълниха от кметството.

Снимки: Тихомира Методиева и Google Earth

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
иван петров
иван петров
26.07.2016 16:11 16:11

Директорът на Дирекцията по горите в Кърджали Юсеин Ефендиев обясни за случая:
Става въпрос за нарушение на Закона за горите, което се изразява в отсичане на немаркирани дървета, неограничаване на площта на тези сечища, неправилно транспортиране на дървесината от сечище, като е допуснато камиони да навлизат в сечище и по този начин да се повреждат фиданки.

Ефендиев допълни:

Тези територии са собственост на Общинско горско стопанство – Минерални бани. Длъжностните лица, които работят в структурата, са допуснали извършването на тези нарушения. Нарушенията са извършени от фирмите, които изпълняват услугата сеч и извозване на дървесина.

Анонимен
Анонимен
26.07.2016 21:24 21:24

Dake sa malki spores men now zaslujavame da jiveem v pustinq

Back to top button