Регион

Глоби до 5000 лв. за сечта над Сърница

Глоби от 300 до 5000 лв. ще се налагат заради констатираните нарушения при санитарната сеч в гората над минералбанското с. Сърница, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

От Агенцията допълват, че нарушенията са установени при проверка, извършена от горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали. Тя е започнала в края на миналата седмица след получаване на сигнал за незаконна сеч.

В хода на проверката горските инспектори констатират отсичане на немаркирани с контролна горска марка дървета и повредени млади фиданки, както и неправилно обозначаване на част от терените, определени за сеч. Документите за разрешаване на сечта и начинът на провеждането й са одобрени от служители на общината.

Нарушенията са извършени от фирмите, определени чрез процедура, проведена в община Минерални бани.

Не е изпълнен и технологичния план, според който фирмите са длъжни да почистят терените след извеждане на сечта. Нарушение е извършвено и при транспортиране на дървесината, когато е допуснато да бъдат увредени и млади фиданки.

Административно-наказателна отговорност за допуснатите нарушения носят и служителите на Общинското горско стопанство и лицензираните лесовъди на фирмите.

Предстои извършването на цялостна проверка на горскостопанската дейност на Общинско горско стопанство Минерални бани. След приключване на проверката ще бъдат наложени съответните санкции и наказания на отговорните длъжностни лица, посочват от изпълнителната агенция.

5 коментара

  1. „Нарушенията са извършени от фирмите, определени чрез процедура, проведена в община Минерални бани.“
    По вярно би било:Нарушенията са извършени от фирмите, определени чрез разпореждане лично на кмета на община Минерални бани.Как иначе се строят хотел до хотела мила моя майнольо?

  2. Горите са наИскендер.Зощопък да не си ги изсича.?Не разбрахте ли че в Мин.бани той коли и тойбеси.

  3. gorite krai selo sirnica sa na kmeta na seloto shenol i brat mu erol ako ne inak kak shte se poddarjat tezi luksozni koli i tezi kishti kak se postigat dano ima razkataqt familiqta na tezi selqndurni koito redqqt na okolnostaa vmesto da q pazqt

  4. Кмета на с.Сърница няма нищо общо с горите, от много години фирмата ми не изпълнява тази длъжност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button