Регион

Древен Град на Слънцето откриха край Минерални бани

Най-голямото тракийско скално светилище в Хасковска област, включващо скална гробница, подобна на тази при Татул, олтари, жертевеници, шарапни и множество скални ниши се намира в местността „Хасара“ в община Минерални бани.

То датира от второ-първо хилядолетие преди Христа, а след приемането на християнството там функционира мощен религиозен център. Екипът на доц. Зравко Димитров разкри забалежителна църква и крепост от раннохирстиянския период.

„Древният култов комплекс е своеобразен град на Слънцето. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по-малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето и култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка“, съобщи след приключването на първоначлния етап от археологическите разкопки в местността „Хасара“ известният археолог и изследовател проф. Николай Овчаров. Местните хора вече го наричат „Градът на Слънцето”.

„Имам усещането за дежа вю, все едно сме преди 20 г. на Перперикон, когато започнахме проучванията там“, каза проф. Овчаров. Според него, култовият комплекс има огромен туристически потенциал и откритие от европейска и световна величина.

Разкопките са проведени от археолага доц. Здравко Димитров, от Националния арехеологически институт с музей към БАН. Той и проф. Николай Овчаров благодариха на кмета на община Минерали бани Мюмюн Искендер, чиято е била инициативата и първоначалното финансиране на проучванията.

„Сега най-важното е, комплексът в „Хасара“ да стане общинска собественост и да получи статут на паметник на културата. Имаме подкрепата на държавата и областния управител на Хасково Станислав Дечев в тази насока“, каза Искендер. Едва след като тава се случи, общината ще има възможност да кандидатства за еврофинасиране, за да можем да започнем истинско изследване и да развият огромния туристически потенциал на този уникален обект.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button