Регион

Заводът между Хасково и Димитровград ще произвежда кабели за Мерцедес

Заводът на „Язаки“ между Хасково и Димитровград ще произвежда кабели за германския автомобилен гигант „Мерцедес“, стана ясно на днешната първа копка на завода.

Според кмета на Димитровград Иво Димов, който сподели, че това е най-щастливия му ден, фактът че Мерцедес е клиент означава, че няма да има проблеми с работната ръка и заплащането.

Както Haskovo.info писа целият терен за завода е 64.5 декара, като самото производство ще е разположено на около 30 000 квадратни метра. Строителят пък посочи, че ще завърши завода до юли 2017 г., инвестицията ще е за около 100 млн. лв., а с нейното финализиране ще бъдат разкрити над 3 000 работни места. Предстои и изграждането на кръгово движение до разклона до бившето летище „Узнуджово“.

Депутатът Делян Добрев заяви, че от 25 г. в Хасковска област не е правена толкова голяма инвестиция и че това е велик ден за региона. Добрев беше довел на първата копка и сина си.

Според заместник министър-председателя и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев не е далеч моментът в България да се произвеждат автомобили.
По думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски заработването на завода ще доведе до разкриването на съпътстващи производства в региона.

Иво Димов допълни, че с този завод община Димитровград, Хасково и целият регион вече няма да са същите. До месец и половина ще бъде направена първа копка и на втория завод за авточасти на „Са-ба“ до с. Крепост, отново край междуградския път. Кметът разкри, че световна компания ще строи голяма асфалтова база за около 5 млн. лв. отново в района.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Елдорадо
Елдорадо
28.07.2016 16:19 16:19

Не знам дали заводът ще произвежда кабели, но със сигурност ще произвежда бедни и експлоатирани работници на поточните линии!

роб
роб
28.07.2016 16:56 16:56

Японки труд за българска минимална заплата

stealth
stealth
28.07.2016 17:32 17:32

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/07/25/2801162_iazaki_zapochva_investiciia_za_50_mln_evro_v/

Да не остане някой с погрешно впечатление, първо трябва да кажа, че откриването на ново производство е супер. Това, че ще режат кабели също – има бъдеще, особено в бъдещите електрокари.
Но реално фабриката ще е българска собственост, а Язаки ще са там под наем. Дано съм лош пророк, но това не изглежда като проект, който има хоризонт повече от няколко години.
Управляващите май също мислят така и вместо надлез, който да не спъва движението, ще направят кръгово… хъх…

глупаво
глупаво
28.07.2016 17:47 17:47

Този път тип магистрала, който имаме с кръгово на него ми се струва велика глупост.Не знам кой го измисли, не е ли по-добре надлез или друг вид както правят белите държави.

манго от гиерб хасков
манго от гиерб хасков
28.07.2016 18:30 18:30

да се искажат убласния оправител станчо тъпака и де путаткан евгения ангелова сигараната афериска

хахаха
хахаха
28.07.2016 21:47 21:47

питайте работниците в Сливен колко са „доволни“ от същия завод

мм
мм
28.07.2016 22:16 22:16

Браво на Иво Димов! Заслугата е основно негова!
Дано покрай този и следващия очакван завод някой да се сети да ремонтира пътищата от областния град към другите съседни областни центрове! Срам за Хасково! Най-лошите пътища между областни градове са в Хасковска област! Какво правят тези областни управители и чиновници, един лев на са докарали за главни пътища!

Анонимен
Анонимен
29.07.2016 12:14 12:14

Областното пътно управление Хасково, начело с директора- мошеник инж. Ламбрев веднага трябва да подаде оставка! Областният управител незабавно да поиска оставката на Ламбрев! Този директор играе дълги години по свирката на собствениците на „АБ“ АД гр. Хасково, които под крилото на Пеевски пак взеха държавната поръчка за поддръжка лятна и зимна на пътищата в Хасковка област. Крайно време е да се вземат крути мерки с тези мошеници от АБ АД Хадково- Станимир Милев и Телят Хасан. Общественото недоволство от тях е стигнало апогея си. Питайте работниците им пак от кога не са получавали заплати. Областният- г-н Дечев, влезте си в ролята и правомощията. Потърсете сметка на АБ АД за състоянието на пътищата в областта. На директора на областното пътно инж.- Ламбрев също. Поискайте незабавно оставката му!

Back to top button