Хасково

Тридневен червен код в Хасковско, пожарите продължават

В Хасковска област е в сила червен код за опасност от пожари за 2 и 3 август, обявен от НИМХ на БАН, а в най-южните райони на областта критичен за възникване на пожари е и 4 август, предупреждават от областна администрация.

Във връзка с това и с прогнозите за горещо време и високи температури в целия регион, областният управител Станислав Дечев призовава всички частни стопани, ръководители на фирми и граждани към повишена бдителност по отношение на противопожарните мерки. През последните дни случаите на запалвания, причинени от човешка небрежност зачестяват. Обезпокоителен е фактът, че в пожароопасния сезон, въпреки призивите за отговорно боравене с открит огън, възникват инциденти, които водят до сериозни последици и преки имуществени щети.

Само за последните 3 дни огън унищожи 8 000 декара площи в района на Маджарово, от тях над 2 500 декара широколистна гора. В харманлийското село Овчарово пламъците погълнаха вчера 150 декара гора, 100 декара лесонепригодни площи, 200 декара треви и 50 декара стърнища. По същото време в село Планиново, Тополовградско изгоряха 500 декара сухи треви и храсти, в Шишманово, Харманлийско – над 150 декара широколистна гора и лесонепригодни площи. През последните дни при пожар бе унищожена и 83 декара широколистна гора край димитровградското с. Крепост, пак там огънят погълна и 100 декара лесонепригодни площи, в Конуш – 3 декара сухи треви, в кв. Вулкан в Димитровград – 3 декара сухи треви, в Георги Добрево – 6 декара сухи треви.

С оглед на тревожната статистика Дечев настоява за строг контрол от страна на стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица. Той още веднъж напомня, че е забранено паленето на открит огън и на стърнища през пожароопасния сезон, който в Хасковска област е от 25 април до 15 ноември.

Областният управител Станислав Дечев благодари на всички доброволци, които се включиха в потушаването на пожарите в региона през последните дни и съдействаха на екипите на противопожарната служба, горските стопанства и военните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button