Хасково

3 млн. лв. гълта опасното горящо сметище край Гарваново

Община Хасково обяви процедура по пряко договаряне за закриване, включително техническа и биологична рекултивация на клетка 1 от старото сметище край с. Гарваново.

Прогнозната стойност на поръчката е над 2.8 млн. лв. без ДДС, стана ясно от обявлението в Агенцията по обществени поръчки. Поканата за спешната поръчка е изпратена до „Еко традекс груп“.

Клетката е с площ 84 дка и се запали на 18 юли, като гасенето продължи до 22 юли. Поради голямата площ активното огнище е овладяно частично. Дълбокото огнище не може да бъде потушено с обичайните способи на противопожарна безопасност, тъй като е недостъпно в дълбочина и обхваща значителна площ.

Вече има издадени предписания от РИОСВ-Хасково за предприемане на мерки за изгасянето на сметището, засипване с пръст в срок до 5 август и незабавно закриване и рекултивация на сметището.

От РЗИ-Хасково пък указват предприемане на мерки за опазване качеството на въздуха, което се налага поради опасност от разпространение на замърсителите в атмосферния въздух чрез въздушните течения и опасност от обгазяване на населението в с. Гарваново и Татарево, и Хасково с опасни и канцерогенни съединения, включително полициклични ароматни въглеводороди.

Финансирането ще бъде осигурено от собствени средства отчислени по ЗУО и заем.

Клетка 1 се намира в непосредствена близост с новия РЦТНО, в който ежедневно се депонират отпадъци в средни количества от около 120 тона, както и има инсталация за производство на RDF гориво на около 50 м от пожара, което е непосредствена заплаха за състоянието и експлоатацията на новото депо.

Заради кризисната ситуация се налага пряко договаряне с фирма без обявяването на обществена поръчка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
zl
zl
04.08.2016 12:15 12:15

Дайте по нова актуална информация. Засипва ли се сметището в момента с пръст, защото продължава да дими и да мирише ужасно.

Back to top button