Регион

И прокуратурата проверява за незаконна сеч край Сърница

Районна прокуратура – Хасково се самосезира и възложи проверка по публикации в електронните медии за извършена незаконна сеч в землището на минералбанското с. Сърница, съобщават от държавното обвинение.

Проверката трябва да установи дружествата и физическите лица, извършвали сеч в района, както и съответствието на издадените разрешителни за изпълнение на тази дейност и реално извършената сеч.

Прокуратурата е разпоредила проверка и в насока установяване дали горепосочените дружества са извършили престъпления против данъчната и осигурителната система. Установено е още, че посочените в публикациите сечища се намират в зона за местообитания в “Средни Родопи”, защитена от „Натура 2000“, като е възложено разследване в тази насока.

Проверката е възложена на областната дирекция на полицията и срокът за извършването е 20 дни.
Както Haskovo.info писа инспекторите от Регионална дирекция по горите – Кърджали вече съставиха 18 акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Те са констатирани при извършена цялостна проверка на горскостопанската дейност на Общинско горско стопанство.

Сечите във всички горски насаждения на територията на община Минерални бани, собственост на общината, в които са констатирани нарушения са спрени със заповед на директора на РДГ – Кърджали.

Съставени са 4 акта за неправилно маркирани дървета за сеч. 10 акта са заради неизпълнение на технологичния план и неупражнен контрол от частно-практикуващи лесовъди. Санкционирани са четирима служители на общинското горско стопанство за неправилно маркиране и неправилно издадени позволителни за сеч, като на трима от тях ще бъде отнета регистрацията за упражняване на лесовъдска практика. Стойността на наложените глоби ще бъде средно 1 000 лева за всеки акт.

За неупражнен контрол дисциплинарно е уволнен и старши горски инспектор на звено “Хасково” към РДГ – Кърджали.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button