Регион

Рибари спасиха малко белоглаво лешоядче oт удавяне

Рибари спасиха от удавяне в язовир “Студен кладенец” наскоро излетяло от гнездото белоглаво лешоядче.

Благодарение на адекватната и навременна намеса на местните хора, лешоядчето вече е добре и ден по-късно бе освободено от екип на По-диви Родопи на площадката за подхранване на лешояди в резерват Вълчи дол.

Рибарите забелязват и изваждат измръзналата птица от водата, след което подават сигнал до местната екоинспекция. Наш екип се отзова малко след приемането на сигнала и положи специални грижи за едногодишната птица, съобщават от БДЗП.

„Подобни инциденти не са рядкост по това време от годината“, уточнява д-р Христо Христов, експерт към фондация По-диви Родопи. „Сега младите птици се учат да летят, като понякога първия полет се оказва неуспешен“. Нерядко неопитните птиците не успяват да се върнат в гнездото и падат, а понякога попаднат и във водата. „За щастие тази млада птица е била забелязана навреме“, допълва експертът.

Експерти от екипа на Българското дружество за защита на птиците поставиха на младата птица крилометка, пръстен и сателитен предавател. Благодарение на проследяващото устройство ще научим повече за живота на лешоядите. След освобождаването младата птица се е присъединила към по-голяма група лешояди в близост до площадката. Засега продължават и наблюденията спасеното лешоядче. ОТ Дружеството са благодарни на Фахри Адем от село Висока поляна и останалите рибари за адекватната реакция.

Белoглавият лешояд е бил многоброен в България до края на 19-ти век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на Студен кладенец е намерена една двойка. Благодарение усилените природозащитни дейности видът достигна 80 двойки през 2016 г.

Птица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button