Регион

Общо 40 м. затвор и 30 бона глоба за двама каналджии

Двама афганистанци бяха осъдени на по 1 г. 8 месеца затвор и по 15 000 лв. глоба, като присъдата им е потвърдета от Хасковския окръжен съд, съобщават от прокуратурата.

24-годишният Мохамед Х. и Мохамед С. на 29 г. са признати за виновни за това, че на 10 декември 2015 г. в землището на свиленградското село Михалич са били хванати с 34 граждани на Ирак, като 12 от тях били под 16-годишна възраст. Те били роднини и живеели в едно и също село.

Групата влязла нелегално в Турция, където се свързали с каналджия, който им обещал срещу сумата от по 1 000 щатски долара на човек, да им помогне да влязат в България, за да потърсят закрила.

Ден по-рано групата иракчани били превозени с микробуси от Истанбул и оставени близо до държавната граница с България. Оттам на следващия ден двамата афганистанци ги поели и превели пеша през зелена граница до землището на с. Михалич.

При пристигането на полицията Мохамад Х. и Мохамед С. се смесили с иракчаните, като взели в ръцете си по едно от децата и така искали да се представят за част от групата. Единият от тях блокирал мобилния си телефон, а другият изхвърлил сим-картата.

Според налична оперативна информация Мохамед С. и преди се бил занимавал с превеждане на групи през държавната граница. Свидетелите по делото посочили двамата афганистанци като техни водачи. На съдебния процес двамата афганистанци заявили, че били част от групата, а не водачи.

Присъдите са приведени в изпълнение в затвора в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button