Регион

Нови иманярски набези на Глухите камъни, изкопаха 8-метров ров под църква

Иманяри изкопаха 8-метров ров под църква от преди столетия и така създадоха предпоставки тя да се срути. Мястото на престъплението е скалният комплекс Глухите камъни в Източните Родопи, което в продължение на 5 000 години е било култов център.

Най-високата част на скалния комплекс в Глухите камъни в община Любимец е едно от най-интересните места в Източните Родопи, където има много културни пластове. Тук се намират две църкви и много скални ниши, както и други интересни неща.

Докато обаче дойдат археолозите през тази пролет и може би дори през зимата – тук са работили иманярите.

Разкопки

Глухите камъни е скален комплекс в Източните Родопи, който пази тайни от преди близо 6 000 години. Той е било култов център до 12 век, когато след кръстоносните походи е изоставен.

Тук археолози работят вече девета година. При пристигането им този сезон обаче били неприятно изненадани.

„Иманярските набези са още преди да почнат археологическите кампании, които са унищожили голяма част от иначе добре запазената църква. Но тази година бяхме изненадани от един голям изкоп 8-метров от южната страна на църквата. Точно там е наклона на терасата и фактически са подкопали южния зид. Огромният ров е изкопан на ръка, вероятно в продължение на седмици. Ще опитаме да го затрупаме и ще видим по-нататък някакви укрепителни дейности“, разказа археологът Дойчин Грозданов.

Полицията вече разследва вандалския акт, а местните твърдят, че въпреки стотиците иманярски набези, никой не е забогатял.

Разкопки

„Предполагаме, че най-високото място е било разположено тракийско светилище и в околностите траките, които са го посещавали са изпълнявали своите ритуали. Следи от ритуалите се намират постоянно – огнища, захлупени съдове и много фигурки като дар за боговете. Това са фигурки, които изпълняват един обряд на хирогамия – свещен брак, връзката между мъжкото и женското начало, за да се осигури едно плодородие за следващата година. Ритуалите на траките винаги са свързани с огън и вино – като лекарство за всичко, което са искали да измолят от боговете. Но най-голямата загадка и тук, както на други места в Източните Родопи са скалните ниши. Те имат трапецовиден вход повечето от тях и разширяваща се навътре камера, която позволява в нея да се вмести една урна, да кажем керамичен съд с праха на покойника“, казва доц. д-р Георги Нехризов.

Това е най-разпространената теория – че това са мини гробници. Но доказателства няма. Трудно е да се обясни и как са издялани самите ниши в недостъпните скали. Такива има само на още няколко места в света, но никъде не приличат точно на тези по поречието на Арда в Родопите.

Въпреки че иманярите са създали малко повече работа на археолозите, очаква се до края на есента цялата църква тук да бъде разкрита.

Иманяри подкопаха Глухите камъни – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button