Регион

Почистват и укрепват Марица край Свиленград срещу опасни наводнения

Почистване на коритото на река Марица при Свиленград вече се извършва от специализирана фирма.

Спешните действия се извършват заради зачестилите през последните години наводнения в града и общината от преливането на реката.

Почистването на коритото включва и премахване на острови по течението. Отделно се укрепват и бреговете в най-невралгичните участъци.

Както Haskovo.info писа проектът за близо 4 млн. лв. отпуснати от държавата е разделен на два работни участъка: от жп. моста до стария мост с дължина 1027 м, който включва почистване на коритото на реката от растителност и наноси, изграждане на хидравличен праг и на подпорна стена, а вторият е от стария до новия мост с дължина 459 м – изграждане на подпорни стени.

svilengrad_100816_2

Междувременно се обновява стария мост в Свиленград, който по график трябва да е готов до началото на септември. На моста се полагат паветата, които са били върху него и преди години. Предвидени са бетонови плоскости за да могат да се придвижват инвалиди.

Съоръжението е пoчиcтeнo дo ecтecтвeния цвят нa кaмъкa, в кoйтo e пocтpoeн. Пpeдcтoи мocтът дa бъдe тpeтиpaн c пpoфecиoнaлeн пpeпapaт, кoйтo да гo пpeдпaзвa oт външнo aтмocфepнo влияниe. Зиданият през 16 век паметник на културата, който е с дължина почти 300 метра ще бъде напълно осветен. Бетонни прагове пък ще пазят моста от високи вълни.

Снимки: Павел Данев

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button