Хасково

Екстрадираме в Германия каналджия, прекарвал шестима сирийци за 9500 евро

Хасковският окръжен съд реши да допусне изпълнение на европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в град Швайнфрут, Германия, спрямо 46-годишния турски гражданин Айхан Алтун.

Днес бе второто заседания по екстрадицията, в което стана ясно, че след изтичането на тридневния срок турчинът не оттегля съгласието си да бъде предаден на немските власти. В последната си дума пред съда той заяви, че иска да бъде екстрадиран по най-бързия начин.

Haskovo.info припомня, че Алтун бе задържан на ГКПП „Капитан Андреево“ на 28 юли при влизане в България, като е пътувал в товарен камион “Ивеко”, превозващ дограма. Мъжът се издирва от властите в Германия по разследване за подпомагане на шестима граждани на Сирия да влязат и пребивават незаконно в Германия, като деянието е било извършено от 22 до 25 февруари миналата година. По наказателното преследване е установено, че бежанците били транспортирани от Турция до Германия с камион с турска регистрация.

Източници близки до разследването споделиха, че турчинът е превозвал сирийците срещу 9500 евро. За трафика на чужденци го грози затвор до 5 г.

Решението на хасковския съд за екстрадицията не подлежи на обжалване.

Както Haskovo.info писа в Окръжна прокуратура-Хасково е получена европейска заповед за арест от прокуратурата в гр. Амберг, Германия, спрямо друг турски гражданин – Тогай С., на 31 г.

Немските власти го търсят във връзка с провеждане на наказателно преследване спрямо него за извършено престъпление – измама, представляваща особено тежък случай. Той е бил задържан на 7 август на ГКПП “Капитан Андреево” при излизане от България в посока Турция.

Според представените документи, през 2013 г. Тогай С. е бил управител на фирма в Германия, която е трябвало да извърши превод на постъпила по сметката й парична сума към фирма-доставчик за покупко-продажба на 20 леки автомобила.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button