Любопитно

Българо-румънски джаз и разказ на западняци за бежанците в Хасково

Все повече чужденци кръстосват и се изявяват в Хасково през отпускарския август.

В джаз клуб „Ралица“ тази вечер бе концертът на SL Duo – българо-румънски проект. Двамата изпълнители имат едни и същи инициали и така се заражда идеята за име на дуета. В него са хасковският китарист Станимир Ламбов и румънската вокалистка Сузана Лашку. Двамата са студенти в холандския град Грьонинген, където се запознават.

Станимир е ученик на Димитър Русев-Мутата, който също се включи с китарата в концерта. Русев съобщи за Haskovo.info, че вече са ясни датите на тазгодишния джаз фест в Хасково – 26 септември – 1 октомври, като се очакват гост-музиканти от Испания, Полша, САЩ и Австрия.

Чужденци

Днес в Хасково бяха и трима младежи от Германия, Испания и Италия. Това са Сузане, Екатерина и Амедео. Те са тук по младежки проект, в който участва сдружение „Надежда“ на Красимира Дамянова с водеща организация от Германия. Целта е в обмени между държавите да се акцентира върху комуникацията между младите хора и да се обсъдят проблемите с интеграцията на бежанците.

Екатерина и Амедео споделиха пред Haskovo.info, че в Испания и Италия няма такава вълна от бежанци от Близкия Изток, а при тях е потокът предимно от африканските държави, който не е от сега и страните им имат опит в интеграцията.

Сузане е от Лайпциг и по нейните думи вече се оттича първата вълна от бежанци, каквито минават и през България, като втори наплив не се усеща. Сега започвала интеграцията на новодошлите в първата вълна – учат езика и започват работа.

Младежите обсъждат и възможностите за превенция на избуяващите националистически движения, насочени срещу бежанците.

Чужденци

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button