Регион

Вълна от бежанци в лагера в Харманли, вече са 900

Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци. И ако до преди няколко седмици повечето от тях си тръгваха само ден – два след пристигането си, сега остават тук.

Почти никой не напуска вече центъра след регистрация като си получи регистрационната карта. При проверките, които се извършват вечерно време и сутрин, се вижда, че много малко са напуснали, казва директорът на центъра Йордан Малинов.

Така докато преди месец тук имаше едва по 160-170 бежанци, сега броят им е близо 900.

Подобна е ситуацията в цялата страна. Сега на територията на бежанските центрове са настанени близо 2 700 чужденци. През януари и февруари цифрата е била 5 пъти по-малка.

Сред основните причини за увеличаването на броя на настанените в бежанските центрове е прекъсването на пътя им към Западна Европа.

Самите бежанци също признават, че целта им е Западна Европа и затова сега изчакват в центровете. Обясняват за пътя до тук.

В Афганистан има много битки, затова бягаме. Но нямаме пари да стигнем далеч, сподели Ахмед Сара, който е дал 4 000 долара за да стигне до България. В родината си Ахмед е работил с компютри и иска да се занимава с това. По пътя към България най-трудно било в Иран, където ги пращали в затворите.

Най-голямата част от чужденците тук са именно от Афганистан. Казват, че въпреки засилените мерки за сигурност влизането от Турция в България не е невъзможно ако знаеш на кого да платиш, но пътят е труден.

Има различни хора, трябва да платиш на 4-5 човека, на един плащаш, за да минеш българо-турската граница, на друг за сръбската. Имаше около 40 души с нас, трудно минахме границата, нямахме вода, храна, но си помагахме. Най-трудно беше през планината и през реките, разказва Мусал Архает. По думите на Ширба Ата, влизайки в България следвало последното препятствие – идват армия, полиция, обискират ни и ни взимат парите и всичко.

Афганистанците в Харманли се оплакват от тормоз от страна на българите. Енатула бил бит преди няколко дни. „Ние всички сме човешки същества и трябва да се уважаваме. Ние не сме дошли тук от хубаво“, сподели Мусал Архает.

Засега на територията на бежанския център проблеми заради увеличаването на обитателите му няма. Запълнен е около една трета от капацитета му. За да не се стига до конфликти различните националности са отделени в отделни сгради.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button