Регион

Рибата в язовир „Черногорово“ измира от липса на кислород

Сигнал за умряла риба в яз. „Черногорово“ край едноименного димитровградско село е постъпил в РИОСВ-Хасково преди два дни, съобщават от екоинспекцията.

Направени са незабавни проверки съвместно с Басейнова дирекция и Регионална лаборатория – Хасково.

Проверяващите са намерили умряла риба покрай брега в югоизточния ръкав на язовира, предимно от вида бяла риба, както и червеноперка, костур, платика и други основно маломерни рибки и отделни по-едри екземпляри до 35 см.

Анализите са показали ниско съдържание на разтворен кислород, което е вероятната причина за измирането на рибата, допълват от РИОСВ.

От екоинспекцията уточняват, че язовирът се ползва от „Неохим“ за промишлено водоснабдяване и спортен риболов, оборудвани са и 4 садки. В него постъпват води само от река Марица, чрез препомпване. Помпената станция черпи води от реката на 2-3 км. след заустването на колекторите за отпадъчни води на завода и на ГПСОВ – Димитровград.

Взети са водни проби за анализ от яз. „Черногорово“, от колекторите на завода и от р. Марица до водовземането на Помпена станция за язовира. Резултатите от пробите ще бъдат готови в най-кратките технологично възможни срокове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Koi
Koi
21.08.2016 13:35 13:35

Neohim

Back to top button