Регион

Пожарът в Сакар стихва, обявен е нов червен код

Големият пожар в Сакар е утихнал през нощта. През последните два дни огънят погълна около 50 000 декара, от които 5000 дкекара гори.

Осем противопожарни екипи са дежурили през нощта по 3-километровия фронт между селата Изворово и Дрипчево и не са допуснали огънят да се разрасне. Дежурствата продължават.

С обединените усилия на пожарникари, полицаи, горски, военнослужещи и доброволци огънят не бе допуснат да влезе в населените места. Пряката опасност за село Изворово също вече отмина. Над 200 човека второ денонощие работят на терена на пожара. В гасенето се включи хеликоптер МИ 17 от авиобаза Крумово и високопроходима верижна техника от Мини Марица Изток.

Щетите, нанесени от стихията все още не са изчислени. Не са изчислени и разходите, направени от институциите за овладяване на пожара, както и загубите на стопаните. Разследват се причините за унищожителния пожар. Засега е ясно, че едно от местата, от където тръгна огънят, е фотоволтаичен парк до село Оряхово. Заради вероятно късо съединение там са се запалили сухи треви и стихията се разрастна, обхващайки огромни площи от землището на Оряхово и Изворово. Друга вероятна причина за избухването на пожара е разчистването на пасища. Полицията продължава работа по изясняване на причините и задържане на подпалвачите.

Другото горещо място в областта бе свиленградското с. Младиново. Там огънят унищожи 1000 декара, сред които и широколистна гора само за няколко часа след обяд. Този пожар вече е овладян. Дежурствата и там продължават.

За цялата Хасковска област остава в сила червен код за екстремна опасност от пожари. Областният управител Станислав Дечев призова всички да бъдат изключително внимателни и да не допускат с небрежните си действия запалвания и пожари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button