Любопитно

Мраморен Икар ще краси Минерални бани

Мраморен „Икар“ ще украси след дни Националния курорт Минерални бани, съобщават от пресслужбата на общината.

Сега статуята се вае от Иван Парасков. Хасковският скулптор и още 13 творци участват в пленер „Топлата вода”, който беше официaлно открит в Минерални бани от кмета Мюмюн Искендер. Инициатор и организатор на арт-форума е бившият директор на галериите в Хасково Владо Запрянов.

Художници и скулптори от България, Гърция и Турция ще подарят творбите си на община Минарални бани. Арт проявата започна на 22 август и ще продължи до 27 август. Пленерът е едно то основните събития за празниците на Минерлната вода, здравето и красотата, чиято кулминация ще бъде на 26 и 27 август. Като една по-нататъшна цел местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.

В пленера участва вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, която е председател на секция “Монументално изкуство” в СБХ. Професорът по рисунка и декорация Мехтап Джомерт пристигна от Одрин. Нейни стенописи украсяват част от стена в прочутата джамия „Селимие“ в Одрин.

От Гърция в Минерални бани дойде Ради Радев. Той е родом от Димитровград, но повече от 15 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера ще творят още Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Надежда Стойнева от Димитровград. От Хасково в Минерални бани ще бъдат Неделчо Кучков и скулпторът Иван Парасков, известният карикатурист Борислав Данев – Борку и графикът Андрей Каменов. Плеядата от таланти включва още Динко Ненов от София и Добрин Вътев от Бургас.

Приятната изненада е Екатерина Рохана от Минерални бани. Младото местно дарование от години живее в САЩ, но в момента е в Родината и успя да се включи в пленера.

Художниците ще се включат и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. Предвидени са екскурзии до Перперикон, Александрово и Хасково, както и поход по екопътека „Айкаас”.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button