Роми ремонтират 500-годишния мост в Свиленград

Регион

Възстановяването на 500-годишния мост в Свиленград напредва в срок, като в строителните работи са наети представители на ромския етнос, което е в съответствие с един от основните приоритети на финансиращата програма, свързан с ромското включване, съобщават от пресслужбата на кметството.

Вече са извършени реставрационни и консервационни работи по фасадите на архитектурния паметник, почистени са храстите, прорасли във фугите на каменната зидария, и са изкоренени храсти и дървета около стълбовете на моста в речното корито. Премахнати са мъхове, плесени и лишеи по камъните, като е направена и биоцидна обработка. Чрез пароструйно почистване бе измита цялата фасада на историческото съоръжение, след което се открои автентичният му облик.

Премахната бе асфалтовата настилка по моста, която варираше между 5 и 20 см дебелина. Сега се полага павираната настилка и се извършва благоустрояване на подходите.

Дейностите по ревитализация на откритото пространство на моста и създаване на музей на открито също са в процес на изпълнение, подготвя се мапинг представянето, както и макетите, апликацията за смартфон и холограмата на моста.

Мост

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.