Хасково

Искат повече паркоместа за хора с увреждания в Хасково

Повече места за автомобилите на хора с увреждания да бъдат обособени в хасковските паркинги, предлага с докладна за сесията на общинския съвет на 16 септември съветникът от Коалиция „За Хасково“ Георги Пеев.

Предложението е за промяна в Наредба за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на общината.

Сегашният нормативен акт не отговаря на Наредба № 4 на МРРБ от 1 юли 2009 г. за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания в частта, определяща задължителните паркоместа, които трябва да бъдат създадени за хората с увреждания, е записано в докладната.

Според Пеев красноречив факт е, че дори на паркинга на сградата на общината няма обособено по съответния ред място за паркиране на хора с увреждания. Такива няма и до всички заведения за доболнична здравна помощ, няма дори до сградата на НОИ. Това затруднява до голяма степен хората с увреждания, на които им се налага да посетят тези социални, здравни и обществени заведения, се казва още в мотивите на докладната.

Предложението е да има най-малко три места за паркиране на хора с увреждания в паркингите с до 50 места, най-малко 4% от общия брой на местата за паркиране в паркингите с повече от 50 места и най-малко 10% от местата за паркиране в паркингите към сгради, предназначени за лечебни, социални, рехабилитационни, спортни и производствени дейности, административни сгради. Ако пък към сградите няма паркинги, местата за паркиране на хора с увреждания да се обособяват в близост, където е възможно и няма противоречие със Закона за движение по пътищата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button