Регион

Любимец чества официалния си празник с голям концерт

Днес е официалният празник на Любимец, който с общинска наредба се чества в съботния ден от традиционния събор на града, който се провежда в края на месец август.

Както Haskovo.info писа празничната програма започна на 22 август, като кулминацията й е тази вечер. От 20 часа на площад „Трети март“ любимчани и гостите на града ще се веселят с народните песни на Пепа Христозова, оркестър “Тракийско настроение” – Пловдив и Милко Калайджиев.

Община Любимец се намира в източната част на Хасковска област. Заема територия от 335 кв. км и се нарежда на шесто място в областта по този показател, жителите са 10 074.

Първите сведения за съществуването на селището са от 1573 г., когато то е споменато под името Хебитче в пътните бележки на австриеца Якоб фон Бецек. Известно е с наименованието Хебебдже или Хебибчево, което според местна легенда идва от името на някой си Хебиб ага, в чиито владения попада селото.

Според сведения от 1688 година по онова време в него има пощенска станция и пункт за смяна на конете на османския път от Одрин към Харманли.

През 1906 г. селото е преименувано в Любимец, превод на турското Хебиб.

От 1969 г. селището е със статут на град. Населението му сега е близо 8000 жители.

Земята на Любимец има дълъг исторически живот, който се мери с хилядолетия. Първите селища в тази област датират от 6 000 г. преди Христа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button