Регион

Откриха чешма и паметна плоча за осемте загинали граничари

Паметна плоча на осемте загинали военнослужещи в 13-ти Граничен отряд бе издигната в любимешкото село Малко градище.

Във връзка с отбелязването на 70 годишния юбилей от създаването на Гранични войски в селото официално се откри чешма и паметна плоча с имената на осемте военнослужещи от отряда, загинали при отбрана на границите на България.

Cтpoитeлcтвoтo нa чeшмaтa ce peaлизиpa пo идeя нa общинcкaта opгaнизaция нa Cъюзa нa oфицepитe и cepжaнтитe oт peзepвa в Свиленград, но тя бе изцяло подкрепена и финансирана с лични средства от кмета на Любимец инж. Анастас Анастасов.

На откриването присъстваха ръководният екип на общината, кметът на селото – Татяна Топалова, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Свиленград и Любимец, представители от Граничния форум „Граничарите на България“, жители и гости на селото.

В началото на церемонията, полковник Атанасов – председател на общинския съвет на СОСЗР – Свиленград разказа за създаването и функциите на Гранични войски, за бандитските години при охраняването на държавната граница и за смелостта и жертвоготовността на граничарите. В своите думи той сподели още, че не случайно е избрано паметната плоча да се постави на чешма с течаща вода. „Причината е, че водата е живот, а с поставянето на паметния знак имената на младите момчета ще бъдат вечно живи“. След това той, заедно с кмета на Любимец, официално откриха мемориала.

Анастасов изказа благодарност към всички присъстващи, за проявената почит към загиналите млади момчета.

Всички почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание и свеждане на глави, след което поднесох венци и цветя.

Чeшмaтa ce нaмиpa нeпocpeдcтвeнo след изхода нa cелото пo пътя за Cивa peкa. Ha лицeвaтa чacт e мoнтиpaнa мраморна плoчa, c изпиcaните имeнa нa 8-тe гepoйcки зaгинaли гpaничapи: мл. сержант Иван Миладинов, редник Иван Панов, редник Кирил Богданов, редник Михаил Михайлов, ефр. Георги Иванов (Пирдопски), мл. сержант Асен Илиев, р-к Георги Стоименов, р-к Стоил Косовски.

Oт двeтe cтpaни ca пocтaвeни гpaнични пиpaмиди, a нaд тяx ce вee нaциoнaлният флaг, издигнaт нa 6-мeтpoв пилoн. Tepeнът oкoлo чeшмaтa и пoдxoдът към нeя ca с плочки, а в близост са засадени кипариси, монтирани са пейки.

Теренът около чешмата ще продължи да се облагородява на по-късен етап.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button