Хасково

НАП върна 280 000 лева надвнесен данък

От 1 септември НАП ще възстановява без проверка ДДС на фирми, отговарящи на определени условия. Възможност за това дават последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

С това се разширяват условията за облекчен ред за възстановяване на данъци, като досега такива имаше за възстановяване на подоходен и местен данък.

По време на тазгодишната кампания по деклариране и плащане на данък върху доходите например, офиса на НАП в Хасково възстанови 280 000 лв. надвнесен подоходен данък, като в случаите когато сумата е под 500 лв., приложените документи изрядни, декларацията попълнена точно, а лицето без неплатени задължения, средствата се възстановяват също по облекчена процедура.

Задължително условие за по-бързото връщане на ДДС е в месечната справка-декларация да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет ще се дава възможност в справките-декларации с декларирана сума за възстановяване фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата.

Опростената процедура по възстановяване на ДДС ще е достъпна само за фирмите, които са определени от приходната администрация като ниско-рискови и при които не се налага извършване на прихващане заради други изискуеми задължения. Това означава, че за да очакват своите пари по сметка без проверка, дружествата не трябва да имат неплатени задължения към бюджета. Един от утвърдените критерии, по които се оценява риска от неспазване на данъчното законодателство се отнася до наличието на данни за участие в схеми за измами с ДДС, уточняват още от НАП.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button