Хасково

Руснаците в Хасковско гласуваха за депутати, Шатура пак иска консервите ни

Избори за депутати в Руската Дума се проведоха днес в Областна администрация Хасково.

Държавната администрация съдейства на посолството на Руската Федерация у нас и осигури възможност на живеещите в Хасковска област руски граждани да упражнят правото си на глас.

Парламентарните избори в Русия са на 18 септември. С разрешението на Централната избирателна комисия на Федерацията обаче се дава възможност на живеещите тук руски граждани да гласуват преди изборния ден, обясни Кирил Рънза, съветник по културните въпроси в посолството на Русия.

Той и аташето по културните въпроси в посолството д-р Константин Емелин лично присъстваха на гласуването.

Областна

В Хасково, Пловдив, Пазарджик и Смолян живеят над 600 руски граждани. За всички тях е осигурена възможност да гласуват. В изборния 18 септември ще се гласува също. Тогава вота си ще упражнят живеещите в останалите големи български градове. Днес преди обяд избори се проведоха и в Димитровград. Активността в Хасково и в Димитровград е много висока, което ни радва, сподели Кирил Рънза.

Областният управител Станислав Дечев прие също днес официалната делегация от руската област Шатура, водена от Наталия Зинина – началник на управлението по икономика, инвестиции и селско стопанство в административен район Шатура. В официалните разговори с Дечев участваха още Ирина Ковалитская – директор на информационната дирекция в Шатурски район, Иван Волков- генерален директор на предприятие „Наша мебел“ и депутат в съвета на Шатурски район, Сергей Паил – директор на областното управление за местното самоуправление и съветник в градския парламент на Шатура и Евгений Попов – ръководител на управлението за култура и член на младежкия парламент в Шатурски район.

Областна

По време на разговорите с руската делегация стана ясно, че Хасково и Шатура имат идентични проблеми, но и близки интереси и проекти. Дечев сподели, че досегашното споразумение за сътрудничество между областите Хасково и Шатура се изпълнява предимно на ниво културен обмен. „Моята идея е да ускорим добрите си взаимоотношения и в областта на икономиката, селското стопанство, промишлеността, бизнеса и туризма“, подчерта Станислав Дечев.

Наталия Зинина заяви, че и тя силно се надява да се засилят двустранните контакти между бизнеса от двете страни и най-вече в двата побратимени района. Руските гости споделиха, че в Шатура все още си спомнят за българските зеленчуци и плодове, както и за консервите, които са се продавали там преди 20-25 г., затова биха били щастливи, ако отново българските стоки влязат на руския пазар.

Областна

Гостите от Шатура изразиха изключително добрите си впечатления от Хасково и подчертаха, че са изумени от чистотата в града и от начините на сметосъбиране и преработка на отпадъците. Това е процес, който предстои да се модернизира в Шатура, затова опитът на Хасково ще бъде изключително полезен за тях.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button