Хасково

Почетният адв. Братанов: Преди да попитаме какво ни е дал Хасково, да си отговорим какво сме дали на града

Адвокат Господин Братанов получи званието си за Почетен гражданин на Хасково на тържествена церемония в театър „Иван Димов“. Той получи отличията от председателя на общинския съвет Таня Захариева и кмета Добри Беливанов. Поздравителен адрес му бе връчен и от Веска Запрянова – председател на Адвокатска колегия – Хасково.

Захариева припомни, че адв. Братанов е роден на 20 февруари 1940 г. в симеоновградското с. Свирково. Завършва гимназията “Неофит Рилски” в Харманли и юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. През 1968 г. започва работа като стажант-адвокат в Хасково, а от следващата година е редовен адвокат. Бил е председател на Районен съд – Хасково в периода 1976 – 1978 г.

Празник

 

Дълги години е бил ръководител на Адвокатската колегия, а за 4 г. от 1990 г. е бил председател на Адвокатския съвет. За своя професионализъм е награден със златна значка от Съюза на юристите в България. Братанов е първият председател на Фондация “Хасковски университет – 91” и има голям принос за създаването и развитието на висшето образование в областния град. Братанов е първият председател на РИК за изборите за Велико народно събрание. Бил е общински съветник от листата на СДС.

Празник

Адв. Братанов заяви, че приема с благодарност званието и като оценка за своя професионализъм и обществена дейност, но преди всичко като председател на Фондация “Хасковски университет – 91”. Той припомни за положените усилия през годините за създаването на университет в Хасково и благодари на тогавашните управници и дарители. В почетната книга адв. Господин Братанов написа, че преди да питаме какво ни е дал Хасково, трябва да си отговорим какво ние сме дали на града.

Званието почетен гражданин – посмъртно за Георги Сапунаров получи Мария Бакърджиева – родственица и член на фамилията.

Таня Захариева припомни, че Сапунаров е роден през 1914 г. в Доганхисар в Царство България, сега в гръцко. От 1923 г. е в Хасково, където завъшва средното си образование, след което се дипломира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „География“. Бил е учител и инспектор по география в Хасково. През 1944 г. като председател на Тракийската организация участва в настаняването на бежанците от Беломорска Тракия в Хасково. По негово време са издигнати много тракийски паметници в региона. През 2001 г. признателните тракийци го правят патрон на тракийската организация в Хасково.

Освен Беливанов приветствия на тържествената церемония отправиха областният управител Станислав Дечев и представители на чуждестранни делегации, гостуващи за Деня на Хасково.
В програмата участваха певците от група „Белканто“.

Снимки: Георги Даскалов

Програма за Дните на Хасково 2016 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button