Хасково

60% от хасковските пътища са лоши, ремонтират този до Александровската гробница

Близо 1150 км. са републиканските пътища в Хасковска област, от които около 60% са в лошо състояние, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на форума „Да на българската икономика“ в областна администрация.

Той посочи, че сега се извършват текущи ремонти за близо 13 млн. лв. на пътищата Книжовник – Стамболово – Голям извор и Светлина – Минерални бани – Карамнци.

Сред приоритетите за догодина пък са обходът на Хасково, който е част от Е-80, Чирпан – Симеоновград, Полски градец – Тополовград – Устрем.

Нанков обясни, че по линия на текущ ремонт и поддръжка на пътищата се търсят възможности за финансиране и на пътя Симеоновград – Александрово – Хасково, който води към една изключителна културно–историческа забележителност – Александровската гробница. Проектът е важен, тъй като всяка забележителност губи своя туристически потенциал, ако липсва добра довеждаща инфраструктура, подчерта той. Тъй като една малка част от пътя е общинска собственост, за изпълнението му ще трябва да се търси и съдействието на местната власт, информира Нанков.

Форум

Малко преди това на форума депутатът Делян Добрев постави проблема с пътя за Александровската гробница.

Министърът на културата Вежди Рашидов също подчерта нуждадата от добра инфраструктура към археологическите обекти. Той допълни, че са осигурени 35 000 лв. за укрепване и реставрация на оригиналната гробница, която е нападната от гъби. За да е качествена работата обаче ще са нужни поне 200 000 – 300 000 лв.

Рашидов заяви, че в Хасковска област има много обекти и трябва да се реши, които да бъдат поставени сред приоритетните. Сред тях вече са Глухите камъни край Любимец, за които са осигурени 55 000 лв. и Светилището на Нимфите край димитровградското с. Каснаково.

На въпрос от страна на бизнеса във връзка с липсата на квалифициран кадри Николай Нанков информира, че през този програмен период чрез Региони в растеж ще бъдат подкрепени образователните институции в областта. С ресурс от около 35 млн. лв. ще бъде подобрена генерално материалната база на редица училища, част от които са професионални гимназии, осигуряващи пряко квалифицирани кадри и работна ръка за нуждите на бизнеса. Ние финансираме подновяването на материалната база, но тя трябва да бъде изпълнена със съдържание, така че учебната програма да отговаря на изискванията на местната икономиката, заяви Нанков.

В икономическия форум участваха също изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, съветникът на министъра на туризма Живко Табаков, областният управител на Хасково Станислав Дечев и кметове на общини в областта.

Форум

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Милена
Милена
08.09.2016 17:35 17:35

фарс, показност, празнодумие и нулев резултат

Станойчо
Станойчо
08.09.2016 19:00 19:00

Това си беше предизборен фарс на ГЕРБ, обещания , лъжи с които искат да манипулират бизнеса.
Единствено стана ясно че КРИБ са се продали на БОКО тиквата и ГЕРБ е от такива гъзолизници страда държавата, това са поредните предатели, които в името на личните интереси са готови на всичко.
Но това няма да помогне на ГЕРБ да си изкарат мандата.

Анонимен
Анонимен
08.09.2016 23:31 23:31

Простотия поредна. Участниците не знаят за какво са там. Министърът не знае какво прави там. Организаторите се надяват на реклама и спонсорство от държавата с нашите пари. Пълен фарс!

Back to top button