Хасково

Кучето Барс ще дебне за отрови в Източните Родопи

Специално обучени кучета ще помагат на природозащитници в борбата с отровите. У нас началото ще бъде поставено с кучето Барс, което скоро ще пристигне в Хасково от Унгария. Там сега е природощитникът Николай Терзиев, който търпеливо овладява тайните как да бъде добър водач на умния приятел на човека.

Терзиев ще бъде неизменно с наистина специалното куче, което ще патрулира в Източните Родопи за намиране на отровни примамки и отровени животни. При нужда Барс ще бъде „командирован“ и в други райони на страната, обясни Волен Аркумарев от БДЗП.

Лоши практики при третирането с пестициди и незаконно използване на отрови в България водят до заплахи за дивия свят. Както е известно, у нас умишлено се тровят бездомни кучета, чакали, лисици и други дребни хищници. Често в природата се изхвърлят опаковки и остатъци от третирани семена за сеитба, което е потенциална отрова за бозайници, птици и насекоми.

Опасността е особено голяма за лешоядите, които се хранят с мърша и затова са наричани санитари на природата. Незаконното използване на отровни примамки е след главните причини за намаляване на популацията на лешоядите и други редки птици, поставени под закрилата на закона, обясняват природозащитници от БДЗП и Фондация „По диви Родопи“. Опазването на тези птици е важно, защото почистват от трупове и по този начин предотвратяват разпространението на болести. Това има и своята финансова полза, тъй като не е нужно труповете на животните да се изпращат в екарисаж.

Задача на Барс, който е кръстоска на немска и белгийска овчарка, ще бъде да претърсва определени терени и да намира трупове на отровени животни или храни – отровни примамки. Всяка обиколка ще бъде предшествана от внимателна подготовка и планиране, като се взимат предвид различни фактори – релеф, климатични условия, собственост на земята. Голямата задача е да се гарантират територии без отрови за животинския свят в Източните Родопи и хората да се възпират от използването на този незаконен метод.

Кучета за борба с отровите сега действат в Северна Гърция в райони, в които гнездят египетски лешояди. Когато надушат отрова, те реагират веднага. В летописа на унгарските орнитологични организации легендарно е кучето Фалко, открило над 800 отровени животни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button