Регион

Дъб на 735 г. в Бодрово e финалист в класацията „Дърво с корен“

Вековен летен дъб в димитровградското село Бодрово, обявен за защитен през 1981 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Дърво с корен“-2016, обявен от Фондация „Екообщност“.

Предложението е направено от местния жител Паско Тошев, а снимките – от Ивайло Антонов.

Впечатляващото дърво на възраст 735 г., свидетел на безброй исторически събития, се намира в частна нива. Съществува легенда, че под клоните му е спирал Левски, когато основавал революционни комитети в района на днешния Първомай.

За жалост иманяри, търсещи съкровището на Ангел войвода, са повредили дъба, обяснява Паско Тошев. Това лятото с подкрепата на кмета на община Димитровград и на читалище „Марица-2008“ в с. Райново и група ентусиасти от Бодрово е възстановена оградата около дъба и е поставена информационна табела.

Гласуването за „Дърво с корен 2016“ и за категория „Вековните дървета говорят 2016“ се извършва чрез електронна поща. Журито ще даде награди и в категорията „Млад природолюбител“ – за деца от 6 до 14 г. Церемонията по награждаване ще се проведе на 25 октомври в сградата на Представителството на Европейската комисия в София.

Победителят ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017“ , а специалисти ще посочат мерки за подобряване на състоянието на дървото.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Паско Запрянов
Паско Запрянов
17.09.2016 8:32 8:32

Нека цяла Хасковска област да гласува и подкрепи „Тенчовия дъб“ от с.Бодрово да представи България в Европейския конкурс-Дърво 2016.Само под клоните на нашия дъб на двапъти е минал Апостола на Свободата и се е збирала четата на Ангел войвода,и за това се е пее народна песен.Само нашият дъб е бил номиниран за кандидат-кмет,но заради липсата на ЕГН сега ни управлява-Човек!Само нашият дъб е картотекиран и описан в Държавен вестник,бр.79/1981г.на 735г.,и никой от съперниците му.Няма никакво съмнение че ще спечелим конкурса и в България и в Европа!

Паско Запрянов
Паско Запрянов
02.10.2016 14:16 14:16

ТРЕВОГА…ХАСКОВЛИЙ! „ТЕНЧОВИЯ ДЪБ“ ИЗОСТАВА НА ВТОРО МЯСТО СЪС 80 ГЛАСА ПО-МАЛКО СПРЯМО ВРЕМЕННИЯТ ВОДАЧ- ДЪБ ОТ с.НАСЕЛЕВЦИ,ОБЩИНА-ТРЪН.ГЛАСУВАЙТЕ АКТИВНО ЗА „ТЕНЧОВИЯ ДЪБ“ ТАКА ЗАЩИТАВАТЕ БЪЛГАРСКАТА ГОРА.

Back to top button