Регион

Сирийци плащат до 1300 евро на човек за да ги прекарат в България

Свиленградската районна прокуратура извършва разследване по три бързи производство спрямо чужденци за незаконно преминаване на границата и ползване на фалшиви документи, съобщават от държавното обвинение.

На 21 септември на ГКПП „Капитан Андреево“, при влизане от Турция в България, е бил задържан 26-годишният пакистанец И. Р. Той представил на граничните служители преправен малайзийски паспорт, за който платил 1400 долара в Истанбул.

Два дни по-късно на пункта при влизане в страната е бил задържан 26-годишният сирийски граждани Ш. А., който представил поставен в паспорта му неистински немски визов стикер. Според обясненията му, той платил 800 долара за документа в Ливан.

На 24 септември пък на „Капитан Андреево“ е бил арестуван 28-годишният тунизиец Н. С., който представил фалшиво белгийско разрешение за пребиваване на чужденец в Белгия. С него се снабдил в Тунис срещу сумата от 1000 евро.

С постановление на наблюдаващ прокурор тримата чужденци са задържани в следствения арест за срок от 72 часа.

За периода от 12 до 26 септември в свиленградската прокуратура са били образувани общо 21 бързи производства срещу 36 лица и 11 незабавни производство срещу 11 лица за незаконно преминаване на държавната граница и за ползване на неистински документи за самоличност.

Както Haskovo.info писа на 23 септември в 6,15 часа на жп гара Капитан Андреево, пристигнал товарен влак, пътуващ от Турция за Румъния. В него се превозвали автомобили за Румъния.

При проверката в единия от вагоните, около колите, били открити 32 лица, от които 12 мъже, 7 жени и 13 непълнолетни деца. Всички те били сирийци от кюрдски произход. Според техните обяснения, на същата дата през нощта, били събрани от турски каналджии в района на Одрин, след което транспортирани и натоварени на товарен влак в района на ГКПП – Капъкуле.

Чужденците твърдели, че платили между 500 и 1300 евро на човек на различни каналджии в Турция, за да бъдат преведени през границата в България. Целта на пътуването им била да стигнат до Германия и други европейски държави.

Част от тях са направили по няколко опита да влязат в страните на Европейския съюз през границата с Гърция и българо-турската граница, но били връщани. Прокуратурата е образувала 12 бързи и две незабавни производство срещу мигрантите за незаконно преминаване през границата на страната.

Свиленградската прокуратура извършва разследване и по образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подпомагане на лица, незаконно влезли в страната, да преминават през нея. На 19 септември в землището на Свиленград е бил намерен изоставен лек автомобил, в който били превозвани осем иракски граждани. Те са задържани и срещу тях са образувани дела за незаконно преминаване на границата от Турция през Гърция в България. Водачът на автомобила, който ги е посрещнал се издирва от полицията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button