Любопитно

Поли Генова, опера, изложби и спорт за празника на Свиленград

Богата празнична програма в чест на Деня на Свиленград – 5 октомври, стартира от днес, съобщават от общината.

В продължение на десет дни организаторите са подготвили различни мероприятия за всички възрасти и вкусове.

Първото събитие от празничния афиш е откриването на националния пленер „Нарисувани усещания” от 17:30 часа в Арт галерията. Пленерът за втора година събира местни творци и художници от различни краища на България. В продължение на няколко дни те ще рисуват картини, вдъхновени от природата, културата и хората на Свиленградския край. Изложба с творбите на участниците ще бъде открита на 3 октомври.

На 28 септември в Общинската библиотека ще се състои възпоменателна изложба „Аз умирам и светло се раждам” по случай 100 г. от смъртта на Димчо Дебелянов. Откриването е от 11 часа.

Станалата вече традиционна историческа конференция по повод празника на града тази година е на тема „Църковно и образователно дело в Тракия XV-XIX в.”. Организаторите от Историческия музей на Свиленград са поканили учени от БАН – от Институт за балканистика с Център по тракология и от Института за исторически изследвания, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, от регионалните музеи в Хасково и Благоевград, както и местни историци и краеведи, които ще изнесат доклади по темата. Конференцията е насрочена на 29 септември от 10 часа, в конферентната зала на хотел „Свилена”.

На 30 септември концертът на Фолклорен ансамбъл „Пазарджик” ще зарадва любителите на народната музика. Танцовият спектакъл започва от 18:30 часа в салона на читалище „Просвета-1870”.

Следващото събитие от празничната програма също е музикално – втория фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години” от 10 часа на 1 и 2 октомври, читалище „Васил Левски – 1933”, кв. „Кап. Петко войвода”.

Нова инициатива за Свиленград е откриването на първата Къщичка за книги на 1 октомври, в зелената площ „Сухата река” от 11 часа. Организатори са членове на фондация „Изкуството да живеем” и Общинската библиотека.

На 3 октомври Държавната опера на Бургас ще представи две представления в салона на читалище „Просвета – 1870”. За най-малките от 13:30 часа е детският мюзикъл „Алиса в страната на чудесата” от Александър Йосифов, а вечерта, от 19 часа, е оперетата от Йохан Щраус „Една нощ във Венеция”.

Възпоменателно честване под мотото „Живот за другите“ организират по повод 80 г. от смъртта на д-р Страшимир Дочков Общинска библиотека и Исторически музей на 4 октомври, от 17 часа, в залата на музея.

В навечерието на празника е концертът на българска звезда от Евровизия Поли Генова. Тя ще огласи залата на читалище „Просвета-1870” на 4 октомври, от 19 часа.

Празничният ден – 5 октомври, ще започне както винаги с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в църквата „Св. Троица”, в 10 часа.

За традиционното поклонение с поднасяне на венци и цветя на връх Шейновец тръгването е с осигурен от общината превоз от 10.45 ч., от храм „Св.Троица” и площад „5 октомври”.  Общоградската щафета за купа „5 октомври” ще се проведе в парк „Младежки”, от 14 часа.
От 18 часа започва фестивалът на духовите оркестри в салона на читалище „Просвета-1870”.

На 6 октомври празничната програма продължава със „Свиленград – традиции, история, памет” – мултимедийна презентация на ученици, организирани от Историческия музей. За ученици от 1 до 8 клас е състезанието „Играй и учи”, което също ще се проведе в музея на 7 октомври, от 16 часа.

На 8 октомври в Спортната зала на Свиленград ще се проведе Държавно първенство по кикбокс, което ще продължи и на следващия ден – 9 октомври. Организатори на голямото спортно събитие са Спортният клуб по кикбокс и общината.

Още различни спортни мероприятия са подготвени в допълнителна спортна програма по случай празника на Свиленград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button