Хасково

И Императорска гъба, лекуваща диабет и рак, на „Подкрепи българското“ в Хасково

Императорска гъба, внесена от Япония и отглеждана в димитровградското село Злато поле, се предлага на изложението на производители и преработватели „Подкрепи българското“ на пл. „Свобода“ в Хасково.

Произвеждащите гъбата обясниха, че тя лекува диабет и рак, а в България се гледала общо на 4 места. Прясна струва 25 лв. за килограм, изсушена – 130 лв. килото, като се предлага и на таблетки – 36 лв. за 100 бройки.

Базар

В пазара се включиха десетки производители на грозде, домати, пъпеши, чушки, билки, халва, пчелари. На изложението имаше лимец от с. Рабово, както и винари. Сред най-посетени бяха шатрите, предлагащи дегустация на млечни и месни продукти.

За доброто настроение на всички се погрижиха от ансамбъл „Хасково“ с хореограф Ана Димитрова и изпълнителите от вокална група „Южняче“ с ръководител Боян Митев.

Базар

Изложението бе открито от зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, зам.-министъра на правосъдието Петя Тянкова, зам.-кмета Велин Балкански и директора на областната дирекция “Земеделие” Венелин Асенов.

Преди откриването в областна администрация имаше кръгла маса, на която стана ясно, че Министерството на земеделието и храните и представителите на търговските вериги в страната са договорили делът на българските стоки в обектите да бъде 50%.

Базар

За последните 3 г. земеделските площи, заети с трайни насаждения в Хасковска област са се увеличили със 130 000 декара. В областта на животновъдството също има устойчив ръст, като само за 2 г. броят на отглежданите говеда се е увеличил с 30%, съобщи още Димитров. Сериозен акцент в работата на министерството е и контролът на качеството на храните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button