Регион

Стотици на поклонението за 103-годишнината от клането край Маджарово

Стотици участваха в тържественото поклонение пред пантеона на загиналите тракийци в Маджарово.

Церемонията бе част от Деня на тракийската памет, който община Маджарово организира по повод 103 г. от клането край Ятаджик, сега Маджарово.

„Когато идвам на Пантеона на загиналите тракийци изпитвам смесени чувства. Гневен съм, защото не 103, а 1003 г. да минат след кървавото клане на тракийските бежанци край Ятаджик, пак няма да приема факта, че тази масова сеч е извършена от човешки същества. От друга страна се прекланям пред твърдостта, мъжеството и нечовешките сили, които са имали онези хиляди жени, деца и старци. Защото какво друго, освен безмерен патриотизъм, ще ги поведе към Свободна България, въпреки риска да загубят всичко, включително и живота си.

Поклонение

И не на последно място изпитвам синовна гордост от факта, че българските воеводи Димитър Маджаров и Руси Славов са спасили над 20 000 тракийци. Наследниците на тези бежанци днес са тук. Всяка година на това място се казват много силни думи. И тези думи отекват на далече, от висотата на този Пантеон”, каза в обръщението си областният управител Станислав Дечев.

Губернаторът поднесе венец на признателност. Освен него пред паметта на тракийци глави сведоха евродепутатът Ева Паунова, депутатите от ГЕРБ Евгения Ангелова и Делян Добрев, кметът на Хасково Добри Беливанов, на Харманли Мария Киркова, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на бежанците, много граждани и гости на Маджарово.

Веднага след церемонията официалните лица поднесоха цветя и на паметниците на спасителите на тракийци воеводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button