Хасково

Борят бедствията с четири фази на реакция

Измененията на Закона за защита при бедствия, бяха обсъдени от членовете на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, съобщават от областна администрация.

Заседанието бе водено от заместник-областния управител Валентин Ангелов.

„Последните изменения в закона за защита при бедствия променят концепцията на нормативната база. Работи се паритетно по четирите фази на бедствието: превенция, готовност, реакция и възстановяване“, каза при презентацията на законовите промени старши комисар Александър Джартов от пожарната.

Той обясни какви са правомощията и отговорностите на Областния управител и на кметовете, както и функцията на областните и общински съвети и съответните щабове.

„След направените изменения на Закона, ролята на областния управител в кризисни ситуации се засилва. Той персонално ще ръководи и организира действията на службите при бедствие, а Щабът ще е орган, който трябва да помогне на областния управител да вземе информирано решение за конкретната бедствена ситуация“, обясни Джартов.

Шест месеца след влизане в сила на промените в Закона трябва да бъде приета Национална стратегия за намаляване риска от бедствия. След нея ще бъдат утвърдени Областна програма за намаляване на риска от бедствия и годишен плаз за изпълнение на програмата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button