Хасково

30 с инфаркт месечно през хасковската болница, доц. Финков ще консултира кардиологията

Между 95 и 100 пациенти преминават месечно през кардиологично отделения с инвазивна кардиология на МБАЛ-Хасково. В 25-30% от случаите става въпрос за остър инфаркт, съобщи на пресконференция в Хасково националният консултант по кардиология доц. Божидар Финков.

Доайенът на инвазивната кардиология в България обобщи, че месечно в Хасково има по 30 спасени пациенти с инфаркт. Най-често това са хора над 60-годишна възраст, но се срещат и по-млади. Той посочи, че хасковската инвазивна кардиология, в която практикуват четирама специалисти е на много високо ниво, включително и на оборудването и консумативите.

Изпълнителният директор на болницата д-р Георги Гелов пък съобщи, че доц. Финков вече ще консултира хасковските инвазивни кардиолозия, като ще се намесва онлайн при по-сложни случаи. Това е в рамките на набиращата популярност телемедицина.

Д-р Гелов подчерта, че хасковската болница има договори за сътрудничество в различни сфери с университетски болни в страната, сред които е и „Света Анна“, чийто директор и бивш такъв на МБАЛ-Хасково д-р Славчо Близнаков също бе на пресконференцията. В столичната болница сега се изгражда уникален център за инвазивна неврология. Благодарение на него ще бъдат спасени например много млади хора, без настъпването на тежки инсулти и инвалидизация.

Голямата цел на хасковската болница е да създаде местни кадри, а да не се разчита на приходящи специалисти. Това е и една от задачите на доц. Финков. От болницата отчетоха, че все по-трудно се намират млади лекари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button