Регион

Любимец и Свиленград заедно на Шейновец за 104 г. от Балканската война

Ученици от любимешкото СОУ „Желязко Терпешев“, заедно със служители от община Любимец и Свиленград, която отбелязва празника на града, поднесоха венци и цветя на връх Шейновец.

Поводът за качването на върха бе отбелязване на 104-годишнината от началото на Балканската война.

В началото на поклонението се припомниха исторически факти за началото и протичането на войната, след което се прочете откъс от стихотворението на Ивайло Балабанов „Под златна ангелска дъга“ – превърнало се в емблема за върха.

Отец Константин и отец Георги от Свиленградската духовна епархия отслужиха заупокойна молитва, а в знак на признателност и преклонение пред героите присъстващите сведоха глава и почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.

На 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-ти Шейновски полк. Пpeди 81 г., точно нa 5 oктoмвpи 1935 г., бyднoтo тpaкийcкo нaceлeниe издигa пaмeтник – кocтницa на върха, който носи името на полка – Шейновец.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button