Регион

Европейската агенция за охрана стартира на Капитан Андреево. Борисов: Европа беше разграден двор

На Европейската агенция за гранична и брегова охрана беше даден старт на ГКПП „Капитан Андреево“.

„В последните 2 г. Европа беше превърната в разграден двор. За български гражданин беше проблем да влезе в Шенген, а мигрантите минаваха спокойно навсякъде. Искаме да превърнем Европа не в крепост, а в добре регулирана система“, заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията на граничния пункт.

На Капитан Андреево присъстваха комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, директорът на „Фронтекс” Фабрис Леджери, членове на българското правителство и министри на вътрешните работи на държави-членки, представители на Европейския парламент и на Народното събрание, официални лица от Турция.

„Няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа“, посочи министър-председателят.

Граница

Борисов подчерта, че не бива да се приема, че стартирането на новата европейска агенция е насочено срещу Турция. „Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор”, заяви премиерът. Той посочи, че спирането на войната в Сирия зависи основно от САЩ и Русия и затова всички заедно трябва да настояват Вашингтон и Москва да постигнат разбирателство. „Ако на югоизток няма мир, каквито и средства да отделим, каквито и сили да разположим, нямаме шанс да се защитим”, категоричен беше Борисов.

Аврамопулос изрази благодарността си към премиера Бойко Борисов, българското правителство и служби, както и към „Фронтекс” за отличната работа и сътрудничество. Той подчерта, че министър-председателят на България е сред основните вносители и застъпници за създаването на Агенцията за европейска гранична и брегова охрана.

Граница

Той посочи, че сътрудничеството със съседите от региона е от съществено значение в този процес. „Новата агенция има по-широки правомощия да си сътрудничи и подкрепя съседните страни. Тя не съществува независимо от държавите, а съществува чрез тях, затова всички трябва да се опитаме работата да бъде ускорена“, каза еврокомисарят.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи стартирането на Агенцията като началото на още по-ефективно, по-солидарно и по-партньорско сътрудничество за охраната на европейските граници в името на сигурността на всички европейски граждани.

Новата мегаагенция е наследник на „Фронтекс“. 400 служители от различни европейски държави ще работят тук, като част от тях вече пристигнаха, а е предвиден и резерв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
дедо Гошо
дедо Гошо
13.10.2016 9:35 9:35

Мигрантите нападат ЕС защото бандата на Родшилд ги напътства и финансира.

Back to top button