Регион

Кучето Барс открива убити и отровени птици в Източните Родопи

Първи за страната екип със специално обучено куче за откриване на убити и отровени птици ще започне скоро работа в Източните Родопи. Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците се върна в края на септември от близо двумесечно обучение в специализирана академия в Унгария.

Както Haskovo.info писа, там заедно с кучето Барс премина през интензивна подготовка и формираха първия действащ в страната екип за намиране на убити и отровени птици, животни и примамки. Тази важна природозащитна дейност се извършва в рамките на проект за опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe.

Подготовката на Николай и Барс продължи два месеца в специална школа за обучение на полицейски кучета в Унгария с близо 60-годишна история. Барс, който е кръстоска на немска и белгийска овчарка, е минал период на интензивна предварителна подготовка с професионални дресьори. След това в продължение на седмици екипът се обучава за претърсване за отровни примамки, което се оказа нелесно начинание.

Куче

Сега кучето свиква с новата обстановка. След кратък период на адаптация, Барс ще започне активна работа в района на Източните Родопи. Задачата му ще бъде да претърсва определени терени и да намира трупове на отровени животни или храни – отровни примамки, след което да подаде сигнал. След като се намери животно водачът преценява каква ще е следващата стъпка, тъй като то може просто да е умряло от естествена смърт, например бракониерство. Ако се окаже, че животното е отровено, трябва да се премахне от природата и да се дадат лабораторни проби за установяване на причината за смъртта.

„В страни като Испания, Унгария и Гърция подобни екипи вече показват обнадеждаващи резултати“, споделя още експертът. В Унгария се отчита намаляване на случаите на отравяне на птици от отровни примамки, като голяма заслуга за това има кучето Фалко. Четириногият помощник на унгарските орнитологични организации е кучето Фалко, открило над 800 отровени животни. В Гърция подобен екип работи от няколко години за по-доброто опазване на египетските лешояди и колегите са успели да предотвратят стотици случаи на отравяне и да видят кои са най-честите причинители на смъртност сред тези птици.

Основните цели за използването на отрови са намаляването на числеността на вълците, лисиците бездомните кучета. В Родопите, а и в цялата страна, умишлено се тровят и чакали и всякакви други дребни хищници. Друг проблем се оказва това, че в природата се изхвърлят пестициди и други потенциално опасни земеделски отпадъци. Истината е, че този начин за борба с „вредителите“ е изключително неефективен. „Причината е, че повечето хищници, като вълците например, са изключително умни животни. Те усещат, че нещо не е наред и не ядат от отровеното животно“, казва още експертът. Така жертва на отровите стават съвсем други животни като мишелови, орли, лешояди, порове и други по-малки хищници, които не са целта на отровителите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button