Любопитно

Димитровград и Ивайловград първи в мащабен изследователски проект

До края на годината ще бъде събрана, дигитализирана и представена на света информация за културно-историческото наследство и природните забележителности в общините Димитровград и Ивайловград.

Това ще стане в рамките на мащабен проект на Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО-България под патронажа на евродепутата Момчил Неков.

Проектът „Приятели на българските съкровища 2016 – 2020“ ще бъде осъществен основно от млади изследователи, които желаят да се занимават професионално с история, археология, културология, етнология, изкуствоведство и др. В доброволните проучвателни мисии ще се включат над 1200 души, които ще обикалят страната, за да съберат и систематизират информация исторически, археологически и етнографски музеи и обекти, природни резервати, защитени растителни и животински видове. Крайният резултат ще бъде пълна дигитализация на културните и природни обекти в страната.

Огромното количество информация, събрана в следващите 5 години, ще бъде представена в специално създаден сайт на български и английски език, с вградени плейъри за видео материали, търсачка и форум. Идеята е така да се стимулира туризма и поминъка в общините. Амбицията в срок от пет години да бъдат проучени всички общини в страната, уточняват от пресофиса на евродепутата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button