Искане за отвод на хасковски прокурори отложи делото срещу Георги Иванов

Хасково

Хасковският окръжен съд отложи делото срещу бившия кмет Георги Иванов заради искането на неговите адвокати за отвод на двамата прокурори от Хасково.

Според защитниците обвинителният акт е на пловдивски прокурор и е редно той да го отстоява в съда. В тази посока се изказа и Георги Иванов, който посочи, че половината от документите от досъдебната фаза липсват, а те го оневиняват.

Haskovo.info припомня, че делото бе образувано по внесения на 16 юни от Пловдивската окръжна прокуратура обвинителен акт, с който е повдигнато обвинение на Иванов, че в качеството на длъжностно лице противозаконно е дал разрешение за разрушаването на културна ценност.

Дело

Цитира се заповед от 14 май 2015 г., с която Иванов е наредил да бъде премахната сградата на бившия хасковски затвор на ул. „Дунав“, построена през 1892 г., обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност категория „национално значение“, включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, на стойност 89 000 лв., като е последвало разрушаването на културната ценност.

Разследването бе възложено на пловдивската прокуратура от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за да се избегнат съмнения за предубеденост.

В зала Иванов припомни, че общински служители били тормозени в 1 часа през нощта за да получат призовки. Някои толкова се стресирали, че звънели и на тел. 112. По неговите думи тези репресии ставали със знанието на хасковската прокуратура. „Трябва да бъда елиминират политически, защото явно съм заплаха за някой“, допълни Георги Иванов.

Дело

Сега като прокурори по делото се явиха окръжният прокурор Иван Стоянов и Николай Гугушев, които не се съгласиха с искането за отвод, защото досъдебното производство, водено от пловдивската прокуратура е приключило и сега е съдебната фаза, където няма проблем те да са страна.

След съвещание съдия Миглена Тянкова реши, че искането за отвод е частично основателно. Произнасянето обаче ще стане в следващо съдебно заседание, за което от прокуратурата трябва да представят вътрешноведомествен акт за явяването на хасковските прокурори, както и да се призове пловдивската окръжна прокуратура.

Адвокатите на Георги Иванов поискаха делото да продължи по съкратено производство без изслушването на 17 свидетели и да се приемат протоколите от разпитите им на досъдебната фаза.
Следващото съдебно заседание ще бъде на 16 декември.

Дело

10 коментара

  • При твоето управление Хасково се превърна от село на град. Блогодарим ти много Георги Иванов.

  • Града ни от една година е просто неузнаваем ! Живея в центъра ,то мръсотия кучета на глутници и какви ли не мръсотии ! А ГЕРБЕРИТЕ ПУШАТ ЦИГАРИ ПРЕД ОБЩИНАТА !!!! И НИКАКВА НЕ Я ВАРШАТ !

  • Ей, блюдолизци на Г.И. , вие спите ли? Разбирам че е лошо да ви дръпнат“паничката“ ама това е живота. При толкова много любов, направете му един паметник и го сложете до „Баба Яга“ в неговия showroom.

  • Пич,кажи какво се е случило през последната година Хасково.Само кучета,боклуци и мрасотия.Стария кмет искал рушвети,то митничари,полицаи,данъчни и всички други искат..Ти в коя година живееш,а да сетих ще направят завода Язаки,където средната заплата е 420лв.Аз търся връзки за да почна работа,можеж ли да удариш едно рамо-нали си гербаджия?

  • Града беше по мист преди, имаше оживление. Сега е като повечето градове – замира.

  • Ха ха ха Шалапатов и Кръшков в залата чакат ли чакат…има да чакааат докато се наакат.Да видят документите и да се обърнат към МНО които не са предали на общината никакъв исторически или архитектурен паметник….гербаджииски глупости!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.