Хасково

Сравняват подписите на гласували в Тракиец, съдът решава за клетвата на Бойчев

Хасковският административен съд разпореди извършването на графологична експертиза по делото за касирането на частичните избори в Тракиец.

Това става по искане на жалбоподателката Жечка Колева. Целта на експертизата е да се сравнят подписите на хората в избирателните списъци с тези в заявленията за гласуване по настоящ адрес. Адвокат Таня Захариева, която представлява Колева, обясни че няма да се сравняват всички подписи, а само тези, при които се открива видима разлика.

Haskovo.info припомня, че желбата на Колева е срещу решението на Общинската избирателна комисия в Хасково с което за победител в изборите се обяви старият кмет Красимир Бойчев. В жалбата се твърди, че в изборите са участвали над 30 неправомерно регистрирани гласоподаватели. Като доказателство по делото бе приобщена и заповедта на кмета Добри Беливанов от 10 октомври, с която се дерегистрират по постоянен и настоящ адрес 45 човека от Тракиец.

Съд

За следващото съдебно заседание ще бъдат разпитани петима свидетели. В 3-дневен срок община Хасково трябва да предаде на съда заявленията за гласуване по настоящ адрес, адресни карти и нотариални актове.

ХАС отхвърли искането за справка за плана на Тракиец, за да се провери, дали има регистрирани в имоти, където няма застрояване, защото това ще утежни процеса. Отхвърлено бе и искането на ответната страна да се изискат избирателните списъци от предишните избори на 25 октомври 2015 г. Според адвокатите двата списъка се припокриват на 99%. Съдът обаче реши, че става въпрос за период по-дълъг от 6 месеца назад, предвиден от Избирателния кодекс.

Съд

Що се отнася до спирането на оспорения акт на ОИК, ХАС се оттегли на закрито заседание. Ако актът не бъде спрян Бойчев ще може да се закълне на престоящата на 28 октомври сесия на общинския съвет. Според юристи обаче по закон това е трябвало да стане в 14-дневен срок след частичните избори.

Haskovo.info припомня, че вотът бе спечелен от стария кмет на Тракиец Красимир Бойчев (АБВ), за когото гласуваха 264 човека. Колева пък получи 234 гласа. Право на глас в Тракиец имаха 616 жители на селото.

ХАС насрочи следващото съдебно заседание за 25 октомври от 10 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
делчо дърводелеца
делчо дърводелеца
18.10.2016 20:44 20:44

Това леке Красимирчо го отстраниха за НАРУШЕНИЯ Не мога да разбера каква е тая власт и оправия която не може на такива хора да забрани повторно кандидатиране Това е подигравка с МОРАЛА

Странна
Странна
19.10.2016 3:23 3:23

то какъв морал в политикагта

покемон
покемон
19.10.2016 14:18 14:18

Ой,ой,ой това момче не стига че е Гербераст ами и дърводелец…Майка ти знае ли какви ги вършиш? И не виждате ли очите на тая Жечка, по тях е изписана психиатричната и диагноза!

Back to top button