Хасково

Хасковските линейки вече ще отсяват сигналите по спешност

След месец обучение всички Центрове за спешна медицинска помощ, включително и в Хаково, ще започнат работа по телекомуникационен и приоритетен екипен триаж, какъвто се прилага и на Запад.

Това на практика означава, че сигналите към Бърза помощ ще се оценяват по степента им на спешност. Отделно, по пътя на екипа до пострадалия ще се поддържа телефонна връзка с него или близките му, обясни началникът на ЦСМП-Хасково д-р Петя Радева, като уточни, че всичко се прави в полза на пациентите. Свободните екипи по прецизно ще се насочват първо към по спешните случаи.

От Министерството на здравеопазването посочват, че старият стандарт по спешна медицина, единствен в света, определя за спешен „всеки пациент, който счита себе си за такъв“. Това е деформирало и очакванията на обществото към спешните екипи, а от тук и същността на тяхната работа.

Триажът е система, която разделя спешността в три категории и позволява наличният ресурс да бъде изцяло подчинен на нуждите от спешна помощ на населението. Код Червено е за критична спешност – нужда от животоспасяваща медицинска интервенция. Код Жълто е за относителна спешност – нужда от стандартна спешна интервенция. Код Зелено е за минимална спешност – нужда от посещение на екип.

Заповедта е по новите правила да се работи от 16 ноември.

На този фон Хасковска област продължава да изпитва остра нужда от линейки и медицински кадри. В региона линейките са 13, а в Хасково едва 3, които обслужват три общини – Хасково, Минерални бани и Стамболово.

Отделно, за да има денонощно покритие с кадри само на една линейка, са нужни 6 човека на 7-часов работен ден.

От ЦСМП допълниха, че за Хасково е необходима поне още една линейка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
брей
брей
23.10.2016 11:55 11:55

Те и без това обслужват само Маалата. Белите и работещи българи никога не са били спешни, пък сега сигурно ще са зелени. Маалата сигурно все ще са червени. Ама като измрат работещите бели българи кво ще правят спешните готованци ромите. Да ти имам и държавата и стандартите. Геноцид над собствения народ!

Back to top button