Хасково

Гимназисти се жалваха на Панайотов, че нямат лично време от многото учене

За липсата на свободно време заради натоварената учебна програма се оплакаха гимназисти на среща с началника на Регионалното управление на образованието в Хасково Иван Панайотов.

Младежите посочиха, че започват училище в 8 часа и в най-добрия случай приключват с часовете към 14:30 часа. Когато гимназията е професионална и има практики, някои са в училище до вечерта. След това започва работата по домашните и ученето за следващия ден, а има младежи, които искат да се занимават и с извънкласни форми, спорт, доброволчество или просто да се видят с приятели.

Среща

Пайотов отговори, че може би най-добрият вариант е автономията на всяко училище, където след дискусия между ученици, преподаватели и родители да се вземе точното решение.

Срещата под формата на структурен диалог бе инициирана от Съюза на учениците в България, който провеждат национален форум в Хасково с участието на 45 ученици от 20 населени места на страната.

Среща

От Варна посочиха, че имат младежки делегати към постоянните комисии на общинския съвет, което е работеща формула за участието на учениците във взимането на решенията за града. Като пример бе дадено, че предложението за започване на училище в 8 часа е дошло след предложение до министъра от гимназисти.

Панайотов предложи да има общински и областни ученически съвети, които да излъчат представител, който да изразява тяхната позиция пред местната и държавна власт. Началникът на РУО отчете, че сегашните младежи са изключително интелигентни и техните предложения не бива да бъдат подценявани. Панайотов посочи и казусът, за който Haskovo.info писа – за буйният съученик, син на общински съветник. Според него в такива ситуации най-доброто решение могат да вземат самите съученици, защото наказанията от учители са слабо ефективни.

Среща

Зам.-директорът на Младежкия център Снежана Михайлова заяви, че работят по възраждането на младежкия парламент в Хасково, а гимназисти от Димитровград напомниха колко ефективно функционира техният.

На срещата в Хасково бе решено Международният ден на учениците – 17 ноември да премине като информационна кампания, която да насочи вниманието на младежите към важността от съществуването на ученически съвети. Чуха се и гласове за обявяването му за неучебен или поне за вторите смени, но Панайотов припомни, че това може да стане със заповед на кмета или директора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
делчо дърводелеца
делчо дърводелеца
23.10.2016 20:09 20:09

Много малко време им оставало за извън класна работаот многа УЧЕНЕ Бре тия ученици се скапват от учене а не знаят елементарни неща Те и на училище ходят за да отбият номера 80 процента от стадото е МЪРША това го доказа живота за изминалите 26 г Ученолюбивите бягат на запад а тука остава простотията с която се сблъскваме всеки ден И пак искат неучебни дни

Анонимен
Анонимен
23.10.2016 20:56 20:56

Какво като сте се жалвали на Панайотов тоя е никакви решения не може да вземе и да носи отговорност. Тиха вода, скрита покрита – мълчи за всички нередности, прикрива директорки и наглесени кадри на партиен принцип или направо от МОН. Що не вземе да обясни.

Катерина
Катерина
24.10.2016 9:33 9:33

Абе, анонимен, като много знаеш и правиш обструкции за личността на Панайотов, що не се появиш с името си? Страх? Простотия? Какво? Напиши си името и тогава давай мнение

vtori anonimen
vtori anonimen
24.10.2016 12:08 12:08

Как да не е анонимен, ако е на работа в някое учебно звено ще си отиде на борсата веднага, като му измислят нарушение на трудовата дисциплина. Защо трябва да прехвърляме отговорността на педагозите на самите ученици да въздействат по някакъв начин на нарушенията на своите съученици. Къде са институциите? Вместо Иван Панайотов да си изпълни задълженията си като работят съвместно с директори, Агенцията за закрила на детето и Детска педагогическа стая, той създава ситуации за сблъсък между ученици. Така ли се прави господин началник. Проверете работата на директорите, дали изпълняват нармативните документи, а не да ги нарушават. Сега е момента да се проверят нормативните актове на самите звена, доколко са законосъобразни. Или си измислят правила да накарат учителите да са винаги на полусъединител.

Back to top button