Хасково

Терористична атака над директори разиграха в Дома на учителя

Терористично нападание с взимане на заложници бе разиграно в Дома на учителя в Хасково.

Това стана в рамките на обучение на директори и помощник директори от областите Хасково и Кърджали за набелязване на антитерористични мерки. То се провежда от двете регионални управления на образованието, СБУ, МОН и фондация „Европартньори 2007“. Лекторите бяха четирима, сред които и служител на ДАНС.

Директорите бяха обучавани как училището да се предпази от радикализация, мерки срещу вербовка за ИД и действия при телефонна заплаха, съмнителни пакети и заложнически кризи.

Като пример бяха дадени съветите на британските и белгийски служби на базата на последните кървави атентати в Европа.

Обучение

Бягайте – да мислите за личните си вещи и багаж, буквално може да ви убие, насочете вниманието си само към това да се измъкнете по-бързо от мястото на атаката – първите минути спасяват живот.

Крийте се – ако няма къде да се измъкнете, то веднага се скрийте, не трябва да сте в полезрението на терористите и куршумите да не могат да ви достигнат, ако виждате нападателите, почти 100% сигурно е, че и те ви виждат, особено важно е моментално да изключите звука на мобилните си телефони, да се барикадирате на място, което е далеч от входовете и изходите.

Сигнализирайте – ако имате възможност наберете полицията или спешния телефон на страната, на някой от близките си, важно е да не изпадате в паника, както и да не мислите, че терористите действат лично спрямо вас, тъй като всеобщата практика показва, че те не избират някоя жертва конкретно, а стрелят на посоки.

„Аллах акбар“ – В случай, че оръжието е насочено право в някого, спасение може да бъде той да изрече „Аллах акбар“ („Аллах е велик“), отчита се, че при атентатите от 13 ноември в Париж някои от хората са били пожалени от терористите благодаранеие точно на този израз, използван навреме.

Евентуална съпротива – съпротивата за обезвреждане на нападателите също е възможност, но в момент, когато те са разсеяни или се затруднят с оръжията си, дава се пример с предотвратения атентат във влака по линията Амстердам-Париж през август, когато пътници – военни от САЩ в отпуск, успяха да обезведят нападателя, докато той опитваше да презареди засеклия си автомат.

След обучението участниците получиха сертификати.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button