Хасково

Свалиха наемите на общинските жилища, дават 22 бона на тролеите за ремонт

Общинският съвет прие на днешната сесия предложението на кмета Добри Беливанов за сваляне наемите на общинските жилища в областния град, което идва три месеца след като наемите бяха вдигнати, но хората подадоха много оплаквания срещу това.

Наемната цена на апартаменти става 70 ст. за квадратен метър без ДДС, при 1 лв. досега. За жилищните сгради в първа зона – 90 ст. за квадрат при 1.80 лв. досега, за втора зона от 1.60 лв. поевтиняват на 80 ст., трета зона стават 70 ст. при 1.20 лв. по сегашната наредба, а за четвърта и пета зона стават 60 ст. при левче досега.

Плащането на двоен наем, когато жилище надвишава нормите за жилищна площ с повече от 10%, както и границата от над 90% намалена работоспособност за получаване на 2 т. при картотекиране става над 70% с чужда помощ.

В резервните общински жилища могат да се настаняват семейства, в които са налице остри социални или здравословни проблеми. Сега се допълва с текст, че е необходимо да се представи становище от Дирекция „Хуманитарни дейности и обслужване на населението“, Отдел „Здравеопазване и социални дейности“ на община Хасково, за определяне степента на проблема и необходимостта от общинско жилище за съответното семейство.

Приемат се и различни коефициенти при закупуването на общински жилища от наематели, а не както е досега с един коефициент 1.5. В кв. „Орфей“, ул. „Акация“, ул. „Изток“ и бул. „Васил Левски“ да се пресмятат с коефициент 1.1, кв. „Бадема“ и ул. „Червена стена“ – с коефициент 1.2, а всички останали общински жилища – с коефициент 1.5.

На Тролейбусен транспорт да бъдат отпуснати 22 000 лв. за ремонт на контактната мрежа гласуваха съветниците. От пускането в експлоатация преди 24 г. не е инвестирано в това съоръжение. След подновяване на линия 408, която основно превозва ученици от кв. „Орфей“ от ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“, с цел подобряване качеството на услугата е необходим ремонт на мрежата на стойност 22 000 лв. С парите ще бъдат закупени монтажни инструменти, части, технически средства и ще бъде заплатена услуга на външна фирма за ремонт.

С решение на общинския съвет от 1 февруари Тролейбусен транспорт има гласувана субсидия от 130 000 лв. Досега от тях на дружеството са преведени 48 621 лв. основно за разходите им за ток. До края на бюджетната година ще са необходими още около 15 000 лв. за ел. енергия.

От остатъка на субсидията, който е 66 378 лв. се прие да бъде отпусната на дружеството сумата от 22 000 лв. за ремонт на контактната мрежа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button