Хасково

Приемат документи за кандидатстване за общински жилища от 1 ноември

Община Хасково приема документи за кандидатстване за общински жилища от 1 ноември, съобщават от кметството.

Документи за картотекиране се приемат в „Касов салон“ гише „Общински жилища“ на партения етаж на общината и ще продължи до 30 декември.

Община Хасково разполага с 455 общински жилища, от които 26 свободни, а 429 са заети жилища.
Договорите са сключени по различно време. Ежемесечно се подновяват договори, след предварително представен пълен набор от документи.

Право да кандидатстват за настаняване под наем в общински жилища имат български граждани и техните семейства, които отговарят едновременно на условията по общинската наредба.

Въз основа на определената към 31 януари поредност, комисията по жилищно настаняване изготвя проект на годишен списък на лицата, които ще бъдат настанени под наем, при наличие на свободни общински жилища.

Проекто – списъкът се обявява до 14 февруари на определено за целта място в общината. В 14–дневен срок от обявяването гражданите могат да отправят възражения до кмета на общината.
Постъпилите възражения се разглеждат в едномесечен срок от комисията, докладват се на кмета, който взема решение и утвърждава окончателния списък на гражданите, които ще бъдат настанявани под наем при наличие на свободни общински жилища. Решението на кмета е окончателно.

През 2015 г. има подадени 167 заявления за включване в картотеката, от които 104 са одобрени и включени в окончателния списък на картотекирани за 2016 г., като от тях са настанени 43 семейства.

Наемното правоотношение се прекратява със заповед на органа, издал настанителната заповед. В заповедта се посочват основанието за прекратяване на наемното правоотношение и срокът за опразване на жилището, който не може да бъде по – дълъг от един месец.

Заповедта за прекратяване може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Жалбата не спира изпълнението на заповедта, освен ако съдът разпореди друго.

Ако жилището не бъде освободено в упоменатия в заповедта срок, следва изземване на общинския имот. Заповедта за изземване се изпълнява по административен ред със съдействието на полицията.

Който не изпълни заповед или решение за освобождаване на общински имот в едномесечен срок от влизането им в сила, се наказва с глоба от 500 – 1500 лв., ако не подлежи на по–тежко наказание.

Забранява се за срок от 25 г. продажбата на жилища построени или придобити от общината по друг начин след 1 януари 2008 г. Резервните общински жилища не могат да се продават – това включва общинските блокове на ул. „Георги Кирков“ № 82.

Haskovo.info припомня, че на последната сесия бяха свалени наемните цени на общинските жилища.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Исмаил
Исмаил
08.06.2020 8:29 8:29

Има един от времето на иванов който се има за шериф казва се димитър самоковеца докога ще тормози хората децата

Back to top button