Хасково

Поставят нова мемориална плоча в Паскалевата къща

Гoтова е новата мемориална плоча, която ще напомня за създателя на съвременното книгоиздаване у нас Александър Паскалев. Старата бе открадната преди години и община Хасково финансира направата на нова.

Автор е познатият на хасковлии скулптор Златан Стоилов, който сега живее в Бургас. В телефонен разговор той сподели, че се е придържал към стария проект за паметната плоча и веднага изпрати снимки на предишната, за да могат неговите съграждани да ги съпоставят.

Паметният знак с барелефа на бележития книгоиздател, от чиято кончина се навършват 70 години, бе показан днес в къщата на чорбаджи Паскал, обявена за паметник на културата от национално значение.

Директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев и главният уредник д-р Красимира Узунова припомниха пред медиите факти за делото на именития хасковлия и за възрожденската къща – собственост на общината.

Подслонила богата експозиция с вещи на прехода от селски към градски бит в Хасково, Паскалевата къща е затворена за посетители от няколко години, тъй като се нуждае от ремонт. За реализирането му се чака съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство. Общинската управа има предвидени средства. Пари ще дойдат и чрез дарителската програма на банка, която е одобрила проекта на музея.

Освен фасадата, на която ще бъде монтирана плочата, ще бъде обновен и дворът. Част от тревните площи ще се превърнат в плочници, където ще се обособи кът за провеждане на литературни четения, концерти и други културни прояви.

Снимки: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Янко Митев
Янко Митев
01.11.2016 9:56 9:56

Старата е по добра а е от същия автор. Така е когато един творец се продаде таланта му започва да страни от него….

Back to top button