Любопитно

Спасеното от удавяне лешоядче Звезди победи скален орел

Младият белоглав лешояд, който това лято бе спасен от удавяне във водите на язовир „Студен кладенец“ от рибари, вече мери сили със скалните орли.

В началото на тази седмица Звезди бе „хванат“ в любопитната схватка от фотограф на една от площадките за подхранване на лешояди в района на Маджарово, Източните Родопи. Снимките и историята запчатана от Ивайло Иванов от Хасково предизвикаха сериозен отзвук сред любителите на красивите снимки и дивата природа.

Припомняме, че в началото на август благодарение на адекватната и навременна намеса на местните хора току що излетяло от гнездото белоглаво лешоядче беше извадено от водите на язовирa. След „спасителната акция“ замръзналата птица бе предададена на експерти на фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците, които първи реагираха на подадения сигнал до РИОСВ-Хасково и Спасителния център за диви животни Зелени Балкани за бедстваща птица.

Няколко дни по-късно Звезди се възстанови и бе освободен на площадката за подхранване на лешояди в резервата „Вълчи дол“. Междувременно специалисти от БДЗП поставиха на младата птица крилометка, пръстен и сателитен предавател, благодарение на които успяхме да разпознаем Звезди и да проследим интересни факти от неговия живот.

Едва няколко месеца по-късно по всичко личи, че лешоядчето е добре, вече се чувства достатъчно силно, уверено и преди няколко дни дори успя да влезе в схватка с два скални орела. За историята около впечатляващите снимки разказва самият фотограф Ивайло Иванов. На площадката за подхранване младият лешояд Звезди попада в двубой с млад, а по-късно с възрастен скален орел.

Възрастната и по-опитна птици бързо се отказва от съревнованието и отлита. Младият и далеч по-неопитен скален орел обаче решава да премери сили със Звезди. В резултат младият скален орел едва се измъква от схватката като отнася сериозни удари и след това се оттегля.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button